Chameneí prehovoril k veriacim: Trump je šašo. Ostrá kritika počas modlitieb

    0
    Iránsky najvyšší vodca Alí Chameneí (Autor: SITA)

    Podľa Chameneího je prezident Spojených štátov Donald Trump len “šašo”, ktorý iba predstiera, že podporuje Iráncov. Trump do chrbta iránskeho národa “bodne jedovatú dýku”, varoval a dodal, že smútok ľudí na Solejmáního pohrebe je dôkazom, že Iránci podporujú Iránsku islamskú republiku.

    Chameneí povedal, že Amerika “zbabelo” zabila generála Kásema Solejmáního, ktorý najúčinnejšie bojoval proti extrémistickej organizácii Islamský štát (IS).

    Iránske revolučné gardy vypálili 8. januára rakety na dve základne v irackých provinciách Anbár a Arbíl, kde sa nachádzajú príslušníci amerických a spojeneckých ozbrojených síl. Zranenia v provincii Anbár utrpelo podľa Centrálneho velena armády USA (USCENTCOM) najmenej 11 amerických vojakov. Útok bol odvetou za zabitie Solejmáního pri cielenom útoku americkej armády blízko letiska v irackej metropole Bagdad, ktorý 3. januára nariadil Trump.

    “Skutočnosť, že je v moci Iránu dať facku svetovej veľmoci (USA), je dôkazom Božej ruky,” citovala Chameneího agentúra Reuters. Zabitie Solejmáního ukázalo “teroristickú povahu” Washingtonu, dodal.

    Chameneí takisto vyhlásil, že nepriatelia Iránu využili zostrelenie ukrajinského lietadla v Teheráne, ku ktorému sa priznal Irán, na to, aby zatienili Solejmáního zabitie. Chameneí po protestoch, ktoré nastali po tom, ako sa Irán priznal, že lietadlo, na ktorého palube bolo 176 cestujúcich, 11. januára omylom zostrelil, vyzval krajinu, aby sa zjednotila, a ľudí nabádal k vysokej účasti vo februárových voľbách.

    V modlitebnej miestnosti v centre Teheránu, ako aj v okolitých uliciach sa zišli tisíce veriacich, ktorí kričali “Smrť Amerike!”.

    Chameneí viedol piatkové modlitby naposledy vo februári 2012 – pri príležitosti 33. výročia islamskej revolúcie a v čase krízy v iránskej jadrovej otázke. Izrael vtedy ajatolláh nazval “rakovinovým nádorom” a vyzval na podporu všetkých, ktorí sú proti židovskému štátu.

    Iránsky najvyšší vodca vtedy varoval USA pred akýmikoľvek útokmi na Irán v súvislosti s jeho jadrovým programom a pohrozil, že Spojené štáty by boli zničené desaťkrát.

     

    - Reklama -