Zákaz národných vlajok v europarlamente. Ivan David sa nedal, nastúpil na neho jeden zelený. Potom došlo na fľašu s vodou

    0
    Ilustračná fotografia: Európsky parlament (Autor: TASR)

    Mnohí poslanci, ku ktorým sa Ivan David radí, majú na stole vlajočku štátu, ktorého voličov zastupujú. Vlajočky však počas jednej noci záhadne zmizli.

    „V noci na utorok olivrejovaní zriadenci vlajočky zo stolov poslancom zobrali a nechali v sále iba vlajku EÚ. Popoludní sme tieto krádeže riešili na frakcii, kde nám bolo vysvetlené, že nejde o ,bežnú krádež‘ ako kriminálny delikt, ale o vykonanie rozhodnutia predsedu EP,“ približuje dianie poslanec Európskeho parlamentu s tým, že išlo o politický akt.

    Podrobne preto vraj preskúmali rozhodnutie socialistu Sassoliho z právneho hľadiska a zistili, že je protiprávne. „Rokovací poriadok EP v článku 10, na ktorý sa predseda odvoláva, totiž zakazuje iba transparenty a reklamné predmety,“ vysvetľuje David vo svojom komentári.

    David Sassoli

    David Sassoli. Zdroj: TASR

    Ďalší deň v stredu si preto do sály priniesol náhradnú vlajočku.

    „Najprv prišiel jeden olivrejovaný zriadenec a upozornil ma, že ju na stole mať podľa rozhodnutia predsedu nesmiem. Odmietol som mu ju vydať a vyhlásil som, že trvám na tom, aby na mojom stole bola vlajka krajiny, ktorú v EP reprezentujem,“ opisuje David. Zriadenec sa vraj potom išiel poradiť s iným zriadencom, ktorý ho na to isté prišiel upozorniť znovu.

    „Odpovedal som im, že chápem, že robia svoju prácu a čo im prikázali, ale že trvám na tom, že na mojom stole moja vlajka zostane. Potom sa obaja odišli radiť so svojím nadriadeným, ktorý krčil plecami. Chvíľu to vyzeralo, že bude pokoj. Večer po rokovaní som si svoju českú vlajku radšej odniesol do kancelárie, aby mi zase nebola zhabaná. Dnes ráno som si ju na hlasovanie priniesol do sály znovu, rovnako ako mnoho ďalších poslancov,“ pokračuje europoslanec.

    Predsedajúci však potom nariadil poslancom, že majú vlajky svojich krajín zo stolov odstrániť. A že kým tak neurobia, neumožní pokračovanie rokovania a hlasovania.

    „V mene našej frakcie Identita a demokracia (ID) vystúpil predseda Marco Zanni, ktorý vysvetlil, že požiadavka je nezákonná, pretože vlajka nie je ani reklamný predmet, ani transparent, ale štátny symbol. Jeden z poslancov za Zelených tvrdil, že podľa Wikipédie patrí medzi transparenty aj vlajka. Kontroval som mu, že Wikipédia nie je prameňom práva,“ približuje David.

    „Prameňom práva je podľa Zmluvy o EÚ a Zmluvy o fungovaní EÚ iba písaný právny predpis, ktorý bol schválený Európskym parlamentom a Radou a bol vyhlásený v Úradnom vestníku,“ vysvetlil David.

    Hádka o to, či môžu mať na stole vlajočky, ešte chvíľu pokračovala.

    „Socialistická poslankyňa upozornila, že podľa nej by sme správne nemali mať na stole ani vodu. ,Kto chce mať v sále vodu, musí si ju dať na zem,‘ povedala socialistka. Jeden z kolegov za stranu BREXIT jej odpovedal, že ak ju reprezentuje voda, tak nech si ju pokojne dá trebárs na zem. Naši poslanci upozorňovali, že sme frakcia Identita a demokracia a považujeme za svoje poslanie brániť národnú identitu krajín, za ktoré sme boli zvolení. A k nej patrí aj štátna vlajka,“ dodal David.

    „Nechceme sa nechať rozpustiť v akomsi bruselskom mišmaši bez identity ako cukor v horúcej káve,“ konštatoval v zdôvodnení ich postoja Zanni.

    Nakoniec predsedajúcemu „povolili nervy“ a spustil ďalšie rokovanie a hlasovanie o rezolúciách.

    „Dnes sme teda vyhrali a svoje vlajky sme uhájili. Večer sa môžete tešiť na video z dnešného dňa,“ dodal Ivan David na záver.

    Zdroj: Facebook/MUDr. Ivan David

    Autor: nab

    - Reklama -