Fico vie, ako udržať lekárov. Na smeráckej konferencii si neodpustil kritiku prezidentky. Za čo?

    0
    Predseda Smeru – SD Robert Fico počas programovej konferencie strany v Banskej Bystrici 18. januára 2020. (Autor: TASR)

    Prvým opatrením je 13. dôchodok vo výške 460 eur pre každého. Druhý pilier sa týka mladých rodín a ide o 13. rodinný prídavok, ktoré by boli rodinám vyplácané v auguste, pred nástupom detí do škôl.

    Tretím pilierom má byť riešenie situácie s nedostatkom lekárov na Slovensku. Podľa Fica bude v roku 2024 na Slovensku chýbať 3000 lekárov. Aj napriek tomu, že máme na Slovensku štyri školy, kde budúci lekári študujú, je ich nedostatok, mnohí totiž odchádzajú do zahraničia. Pritom takéto štúdium stojí približne 50 000 až 55 000 eur na šesť rokov. Preto chce Fico s účinnosťou od roku 2020 zaviesť, že končiaci lekári budú mať dve možnosti. Buď dostanú šek na 55 000 eur a budú môcť odísť kam chcú, alebo odpracujú na Slovensku desať rokov.

    Fico: Smer prešiel mediálnym masakrom

    Fico vo svojom prejave uviedol, že žiadna politická strana v histórii Slovenska neprešla takým mediálnym masakrom ako Smer – SD. Zároveň si myslí, že strana má na to, aby vyhrala vo februári parlamentné voľby. Predseda Smeru – SD rovnako pochválil prácu vlády SR a premiéra Petra Pellegriniho (Smer – SD). Zdôraznil, že ide o demokratickú a antifašistickú stranu s európskym a euroatlantickým smerovaním, ktorá je schopná vlastnej sebareflexie.

    „Veľmi si vážim, že v roku 2018 sme urobili významné vnútorné rozhodnutia, nebolo to ľahké pre nikoho, ani pre mňa, ani pre ďalších ľudí, ktorí sa rozhodli v roku 2018 pokračovať,” skonštatoval predseda Smer –SD.

    Fico vo svojom prejave skritizoval prezidentku SR Zuzanu Čaputovú, ktorá si pre prepustenie bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku predvolá policajného prezidenta Milana Lučanského aj generálneho prokurátora Jaroslava Čižnára.

    „Čo má čo generálny prokurátor a prezident PZ vysvetľovať prezidentke,” uviedol a dodal: „Kde sme, buď rešpektujeme, alebo nerešpektujeme rozhodnutia orgánov činných v trestnom konaní,” uzavrel Fico.

    - Reklama -