Zeman: Putin je silná politická osobnosť a iba blázon to môže popierať

    0
    Ruský prezident Vladimir Putin a český prezident Miloš Zeman (Autor: TASR)

    “Prezident Putin je nepochybne silnou politickou osobnosťou. Až na niekoľko bláznov to nikto neodmieta. Mimochodom, (nemecká kancelárka) Angela Merkelová ho nedávno opäť navštívila v Moskve a spravila tak už po 15. raz, ak sa nemýlim,” povedal Zeman v nedeľňajšom rozhovore pre českú rozhlasovú stanicu Frekvence 1.

    Zeman, hovoriac o vývoji ruského politického systému a Putinových nasledujúcich krokoch, špekuloval, že Putin má tri možnosti, z ktorých si môže v nadchádzajúcich rokoch vybrať.

    “Prvou možnosťou je opäť zmeniť úrad – raz ako prezident a raz ako premiér, presne ako predtým s (Dmitrijom) Medvedevom. Druhá možnosť je trocha divoká: dlho sa hovorí o existencii určitého štátneho zväzu Ruska a Bieloruska, pričom Putin by sa mohol stať prezidentom tejto únie. Zdá sa však, že bieloruský prezident (Alexander) Lukašenko to veľmi nepreferuje. Nová alternatíva vyvstala iba nedávno a týka sa vytvorenia Štátnej rady, ktorej by sa mohol stať predsedom,” zamyslel sa český prezident, ktorého slová v pondelok citovala tlačová agentúra TASS.

    Zeman zároveň poznamenal, že s expremiérom a exprezidentom Medvedevom “vychádza celkom dobre”, ale raz si s ním musel počas osobného stretnutia vydiskutovať záležitosť kontroverzného článku zverejneného v ruských médiách, ktorý sa zaoberal udalosťami z augusta 1968 vo vtedajšom Česko-Slovensku.

    Putin vo svojom novoročnom pozdrave adresovanom Zemanovi zdôraznil, že jeho účasť na moskovských oslavách 75. výročia víťazstva nad fašizmom bude nepochybne symbolizovať priateľstvo a vzájomnú úctu medzi ruským a českým ľudom.

    Spravodajský server Novinky.cz totiž krátko predtým uviedol, že Zeman zvažuje zrušenie návštevy Moskvy, kde sa má v máji 2020 zúčastniť na oslavách 75. výročia konca druhej svetovej vojny. Zemanovi prekáža ruská kritika nedávneho rozhodnutia českého Senátu zaviesť deň pamiatky obetí invázie z augusta 1968.

    Horná komora českého parlamentu začiatkom decembra rozhodla, že do zoznamu významných dní krajiny bude zaradený 21. august ako Deň pamiatky obetí invázie vojsk Varšavskej zmluvy z roku 1968 a následnej okupácie Česko-Slovenska. Zeman príslušnú novelu zákona podpísal v polovici decembra.

    Ruský rezort diplomacie sa voči tomuto kroku ostro ohradil, pričom obvinil Prahu z účelových a politicky motivovaných snáh o otváranie minulosti a z porušenia ustanovení česko-ruskej zmluvy o priateľstve a spolupráci.

     

    - Reklama -