Oslavy začiatku roka kovového potkana nebudú

    0
    Nový, doteraz neznámy vírus podobný SARS sa prenáša z človeka na človeka. Uvedený vírus spôsobujúci zápal pľúc sa šíri po celej Číne. (Autor: TASR)

    Úrady v čínskom hlavnom meste oznámili, že zrušenie osláv je súčasťou opatrení v rámci celoštátneho úsilia zabrániť šíreniu doposiaľ neznámeho koronavírusu.

    Pekinská samospráva informovala o zrušení všetkých podujatí pri príležitosti začiatku roka, ktorý sa nesie v znamení kovového potkana.

    S cieľom “posilniť prevenciu a podporu” sa nebudú konať ani tradičné chrámové veľtrhy, ktoré každoročne pri príležitosti nového roka lákajú obrovské davy turistov.

    Podľa spravodajskej stanice BBC k vypuknutiu nákazy nemohlo v Číne dôjsť v horšom ročnom období. Lunárny nový rok – najväčší sviatok roka – pripadol na nadchádzajúci víkend.

    Na novoročné sviatky sa stretáva celá rodina, ide teda o obdobie vyznačujúce sa veľkými presunmi ľudí na území Číny i v ostatných častiach sveta, kde čínske komunity žijú. Iba v Číne samotnej vycestujú stovky miliónov ľudí – často na veľké vzdialenosti –, aby sa dostali domov. Pre mnohých je to jediná dovolenka v roku a zároveň jediný čas na stretnutie so svojimi blízkymi.

    Ešte pred zaznamenaním nového vírusu sa očakávalo, že ľudia sa vydajú na približne 440 miliónov ciest vlakmi a takmer 80 miliónov ľudí sa bude prepravovať letecky.

    - Reklama -