Odstrihli ich. Bolívia prerušila diplomatické vzťahy s Kubou

    0
    Jeanine Áňezová (Autor: TASR)

    Dočasný minister zahraničia Bolívie Yerko Núňez zároveň kritizoval svojho kubánskeho kolegu Bruna Rodrígueza Parrillu, ktorý ho vo štvrtok obvinil z uskutočnenia štátneho prevratu a “servility” voči Spojeným štátom.

    “Kubánska vláda systematicky poškodzuje bilaterálne vzťahy založené na vzájomnom rešpekte a nezasahovaní do vnútorných záležitostí,” uviedol Núňez na tlačovej konferencii.

    Kritizoval “nedávne a neprípustné komentáre ministra zahraničia Bruna Rodrígueza Parrillu, trvalé nepriateľstvo a neustále útoky Kuby proti bolívijskej ústavnej vláde”.

    Bolívijská dočasná vláda už prerušila vzťahy s ľavicovou Venezuelou, čím zvýšila jej medzinárodnú izoláciu, poznamenala DPA.

    Bolívijčania si 3. mája zvolia nového prezidenta a parlament.

    Predchádzajúci prezident Evo Morales bol v Bolívii pri moci od roku 2006. Po voľbách z 20. októbra 2019 sa začalo jeho štvrté funkčné obdobie po sebe. To mu síce bolívijská ústava neumožňovala, ale ústavný súd mu v roku 2017 udelil výnimku.

    Po prezidentských voľbách vypukli v krajine násilné protesty ktoré si vyžiadali desiatky obetí na životoch.

    Morales 10. novembra 2019 po troch týždňoch demonštrácií odstúpil a následne odcestoval do Mexika, ktoré mu poskytlo azyl. Za dočasnú bolívijskú prezidentku sa 12. novembra vyhlásila podpredsedníčka Senátu Jeanine Áňezová.

     

    - Reklama -