Drgonec: Prestávam chápať. Ťažko nájsť verejný záujem na nahrávke Danko a Zsuzsová. Čudne rozhoduje aj Súdna rada

0
Ján Drgonec (Autor: TASR)

Dajme nabok všetky emócie – ako vnímate čisto z pohľadu práva zverejnené nahrávky medzi Andrejom Dankom a Alenou Zsuzsovou? Zaznievajú aj názory, že zverejnenie je už takpovediac “cez čiaru”, lebo ide o nahrávku možno flirtujúceho Andreja Danka, ale asi aj on má právo na súkromie a toto je zrejme za tou hranou súkromia. Ako to vidíte vy?

To je dobrá otázka, len máločo je u nás tak na hrane súkromia ako toto. Tam sa v podstate verejný záujem veľmi ťažko identifikuje. Predseda strany a parlamentu vedie rozhovor s nejakou osobou, o ktorej už vieme, že vykonávala čudné aktivity. V tomto prípade by otázka – Čo so súkromím? – určite zaznieť mala. 

 

Otázka teda zaznela a aká je odpoveď? 

U nás neexistujú hranice. Respektíve tie hranice sa posúvajú bez toho, aby sa vôbec uvažovalo, že by nejaká hranica niekde mala byť.

 

Nahrávky pochádzajú od medzinárodnej organizácie investigatívnych novinárov, pracujú s dátami, ktoré nevyužila polícia pri vyšetrovaní vraždy Jána Kuciaka.

Viete, je to ťažké… Na jednej strane väčšinu nijako nevzrušuje pocit prekročenia hraníc súkromia, čo je dôležité, a na druhej strane, keď si povieme, že takto nie – tak sa k ničomu nedostaneme. V tom je tá zložitosť celého súčasného diania.

 

Ďalšia komunikácia, ktorú však súd vyhlásil za dôkaz, je z Threemy. Tento týždeň Súdna rada rozhodla, že pozastavuje výkon funkcie sudkyni Denise Cvikovej. Nepozastavila však výkon funkcie Zuzane Maruniakovej, ktorá zohrávala aktívnejšiu úlohu. Ako to vnímate?

Tá, ktorá je momentálne v poriadku a ktorej výkon nepozastavili, bola v podstate tá, ktorá riadila tú, čo v poriadku nie je, a vyzliekli ju z talára. Celé sa mi to zdá čudné. Podľa môjho názoru mali byť skôr obidve disciplinárne riešené. Podľa všetkého sudkyňu (Maruniakovú – pozn. PL.sk) chráni to, že je momentálne na materskej dovolenke a nemá zmysel ju stavať mimo talára, lebo aj tak v ňom nie je.

 

Po ukončení materskej dovolenky sa však do talára na rozdiel od Cvikovej bez problémov vráti.

Áno. Toto všetko sú otázky, ktoré sa objavujú ako nové. Osobne som presvedčený, že to disciplinárne konanie by sa malo viesť proti obom sudkyniam. Meditoval som už nad tým a dospel som k záveru, že je to čudné.

 

Žijeme v časoch, keď by sa človek mal asi až začať báť, s kým sa stretáva, s kým si píše, voľne sa nám tu zverejňujú až intímne komunikácie. Nie je možné nemať hranice a mantinely alebo sa mýlim?

Súhlasím. Ale viete, väčšina z nás si ťažkú hlavu z hraníc nerobí a žije sa im lepšie.

Autor: Lucia Balichová

- Reklama -