V Belgicku zbavili obvinenia trojicu lekárov v prípade eutanázie

    0
    Ilustračné foto (Autor: iStockphoto)

    Prokuratúra uviedla, že trojica lekárov nerešpektovala podmienky na vykonanie eutanázie v prípade 38-ročnej Belgičanky, ktorá sa v roku 2010 dožadovala svojho práva zomrieť, pretože sa nachádzala vo veľmi zlom duševnom stave.

    Verdikt súdnej poroty v meste Gent vyvolal u prítomných zástupcov verejnosti aplauz. Obvinenými boli lekár, ktorý podal žene smrtiacu dávku, ako aj praktický lekár a psychiater, ktorých súhlas bol na vykonanie eutanázie potrebný.

    Prípad iniciovali sťažnosti dvoch sestier danej ženy, ktoré tvrdili, že konanie lekárov bolo unáhlené a lekári ženu “otrávili”. Sestry ďalej vyhlasovali, že nemocnica neodskúšala všetky dostupné liečby po tom, ako žene dva mesiace pred smrťou diagnostikovali autizmus.

    Belgicko dekriminalizovalo eutanáziu v roku 2002. Asistovaná samovražda je umožnená pacientom, ktorých sužuje nevyliečiteľná choroba a ktorí o tento krok požiadajú “dobrovoľne, ohľaduplne a opakovane”.

    Toto právo – vyhradené pre dospelé osoby – bolo v roku 2014 rozšírené aj pre neplnoletých, ale tiež v rámci veľmi striktnej legislatívy.

     

    - Reklama -