USA vyhlásili stav zdravotnej núdze. Cudzinci, ktorí boli v Číne, tam nesmú

    0
    Na vojenskej leteckej základni pri meste Riverside v americkom štáte Kalifornia pristálo v stredu lietadlo s 200 Američanmi, ktorých evakuovali z 0čínskeho mesta Wu-chan. (Autor: TASR)

    Cudzinci, ktorí počas uplynulých dvoch týždňov navštívili Čínu, majú vstup do USA dočasne zakázaný. S odvolaním sa na vyhlásenie amerického ministerstva zdravotníctva o tom informovali agentúry AP a AFP.

    „Cudzinci, ktorí nie sú najbližšími príbuznými amerických občanov, alebo nemajú trvalý pobyt a cestovali počas uplynulých 14 dní do Číny, budú mať nateraz vstup do Spojených štátov zakázaný,” uviedol americký minister zdravotníctva Alex Azar.

    Nariadenie vstúpi do platnosti v nedeľu 2. februára o 17.00 h miestneho času (23.00 h SEČ).

    Navyše, každý americký občan vracajúci sa z provincie Chu-pej, ktorá je epicentrom nákazy, bude na 14 dní umiestnený do karantény.

    „Každý občan USA, ktorý sa vracia do Spojených štátov a ktorý bol v pevninskej Číne v priebehu predchádzajúcich 14 dní, sa podrobí lekárskej prehliadke”, a bude umiestnený do 14-dňovej domácej karantény, počas ktorej bude monitorovaný,” dodal minister Azar.

    Novým koronavírusom 2019-nCoV, ktorý je podobný pôvodcovi ochorenia SARS a od vlaňajšieho decembra sa z Wu-chanu, sa vo svete nakazilo už takmer 10 000 ľudí.

    V samotnej Číne evidovali v piatok 9692 potvrdených prípadov nákazy a 213 úmrtí. Potvrdené prípady infikovaných okrem Číny hlásili z vyše 20 krajín sveta.

    - Reklama -