V Bardejove z bytovky evakuovali vyše 100 obyvateľov. Na mieste zasahujú hasiči

    0
    Ilustračné foto (Autor: TASR)

    „Na mieste je 22 zasahujúcich príslušníkov HaZZ s desiatimi kusmi techniky. Celkovo 108 obyvateľov domu bolo evakuovaných, z nich 45 vyviedli naši príslušníci, sedem obyvateľov museli vyslobodiť pomocou výškovej techniky. Ostatní opustili zadymenú bytovku sami,” informovali z operačného strediska s tým, že 17 obyvateľov, z toho štyri deti, ošetrila privolaná zdravotná záchranná služba.

    Nadýchali sa splodín horenia, nikto však nebol popálený.

    Na mieste pristavili aj evakuačný autobus, v ktorom boli sústredení evakuovaní obyvatelia bytovky.

    „Týmto je za asistencie polície umožnené vstúpiť do svojich bytov a zobrať si potrebné osobné veci. Zásah stále prebieha – vykonáva sa záverečný prieskum priestorov,” dodávajú hasiči.

    Štefan Hij z tlačového oddelenia na Mestskom úrade v Bardejove pre TASR potvrdil, že v meste je od rána vyhlásená mimoriadna situácia a zvolaný bol aj krízový štáb.

    „Niektorí obyvatelia z bytovky si hľadajú náhradné ubytovanie sami u svojich známych či rodinných príslušníkov. Teraz sme rozhodli o tom, že tí, ktorí nemajú kam ísť, budú dočasne umiestnení zrejme v telocvični základnej školy s materskou školou na sídlisku Družba. Následne im budeme hľadať ubytovanie v rámci mesta,” uviedol Hij s tým, že všetkých obyvateľov sa v noci podarilo evakuovať.

    Obyvatelia si môžu vziať zo svojich bytov osobné veci v sprievode polície, bytové jednotky však určite zatiaľ nie sú obývateľné.

    „Byty neboli nejakým vážnejším spôsobom poškodené a nedotkol sa ich oheň, keďže požiar vznikol v šachte na chodbe, došlo však k zadymeniu priestorov,” ozrejmil Hij. Ubezpečil, že samospráva robí všetko preto, aby sa situáciu podarilo vyriešiť čo najlepšie. Zároveň poďakoval za profesionálne zvládnutie krízového stavu všetkým záchranným zložkám.

    Hovorkyňa Operačného strediska Záchrannej zdravotnej služby SR Alena Krčová pre TASR doplnila, že išlo o veľmi náročný zásah, pri ktorom pacientom pomáhalo až päť posádok.

    „Situáciu komplikoval fakt, že pri nahlasovaní udalosti sme nemali presnú informáciu o počte pacientov. Záchranári napokon ošetrili a do nemocnice v Bardejove previezli 17 osôb, ktoré sa nadýchali splodinami horenia. Z toho boli štyri deti,” upozornila Krčová s tým, že všetci pacienti boli počas zásahu pri vedomí.

    - Reklama -