Čína: Armáda posiela 1400 zdravotníkov do mesta Wu-chan, epicentra výskytu

    0
    V Číne sa začal šíriť nový nebezpečný koronavírus ako v prvej krajine na svete (Autor: SITA)

    Nemocnicu Chuo-šen-šan, ktorú urýchlene vybudovali len za jeden týždeň na ošetrovanie pacientov infikovaných koronavírusom, majú otvoriť v pondelok a bude mať kapacitu 1000 lôžok, uviedla oficiálna tlačová agentúra Sinchua.

    V tejto nemocnici budú pracovať zdravotníci z čínskej armády i jej univerzít, ako aj odborníci na prevenciu a kontrolu epidémií.

    Časť z nich už pred 17 rokmi pracovala počas epidémie ochorenia SARS v podobnej provizórnej nemocnici v Pekingu. Ďalší experti sa podieľali na boji proti ebole v Sierre Leone a Libérii.

    Čínske úrady medzitým oznámili nové opatrenia zamerané na uzavretie deväťmiliónového mesta Wen-čou na východnom pobreží krajiny, kde uzatvoria cesty a obmedzia pohyb obyvateľov.

    Rodiny budú môcť napríklad poslať z domu na nákup nevyhnutných potrieb len jedného svojho člena každé dva dni.

    Ide o prvé takéto karanténne opatrenia mimo provincie Chu-pej, kde sa šírenie koronavírusu začalo a kde je uzavretých približne 14 miest vrátane provinčnej metropoly Wu-chan.

    Agentúra Sinchua tiež informovala, že nový koronavírus 2019-nCoV by sa okrem kvapôčkovej infekcie mohol prenášať aj tráviacim systémom.

    Čínski vedci ho totiž objavili aj vo vzorkách stolice a výteroch z konečníka po zistení, že u niektorých pacientov sa objavila len hnačka namiesto obvyklej horúčky.

    Na výskume vo Wu-chane sa podieľali tamojšia univerzitná nemocnica a Virologický ústav Čínskej akadémie vied.

    - Reklama -