Mrazivá predpoveď Ondřeja Neffa. V tomto desaťročí sa Európa zrúti

    0
    Spisovateľ Ondřej Neff. (Autor: Hans Štembera)

    Rozdelený národ, hrozba rozpadu krajiny, posilnené odstredivé prúdy, neistá budúcnosť, neistota – to sú, pokiaľ ide o výsledok referenda, mnohokrát opakované fakty.

    „Vina je na Junckerovom vedení Únie, ktoré nebolo ochotné pristúpiť na jednoduchú tézu, že členské štáty Únie majú mať právo rozhodovať, kto môže a nemôže fungovať na ich území a zúčastniť sa na systéme sociálnej podpory,” pripomenul Neff zásadné britské požiadavky, ktoré zamietli “v prospech presadzovania fikcie o jednoliatom európskom priestore”.

    Odišla teda piata najväčšia ekonomika sveta. Vedenie EÚ podľa Neffa nepochybne zlyhalo a otvorilo v spoločenstve ranu pod čiarou ponoru, bez známky sebareflexie, bez ochoty vziať na seba zodpovednosť.

    Aj v tomto turbulentnom období sa však ozývajú hlasy presadzujúce akési reformy európskych inštitúcií – tie však podľa Neffa rovnako nenastanú. Nie je to ale žiadna škoda, pretože koreň zla je inde.

    „Je v rastúcej sile ľavičiarstva socialistického typu, tentoraz v zelenom maskovaní, v politických štruktúrach Nemecka a Francúzska a ďalších štátoch kedysi demokratickej časti Európy, na západ od železnej opony,” zdôrazňuje Neff.

    „Môžete navymýšľať geniálne reformy, ale nebudú nič platné, pretože tento mor je zakorenený v národných štruktúrach západných členských štátov,” konštatuje Neff.

    A pridáva jedno poučenie z histórie.

    „Socialistický experiment sa na východe Európy zrútil nie vďaka nepopierateľnej statočnosti disidentov, ale následkom ekonomického rozvratu. Ten je na konci Zeleného údelu, ktorý sa právom prirovnáva k Veľkému skoku čínskeho kormidelníka Maa. Ide o to isté. Ideológia vnútená do ekonomickej praxe.”

    Neffova predpoveď na záver znie: „Dvadsiate roky zmršťovania, tridsiate roky krízy, štyridsiate roky katarzia. Potom bude dovidenia s Veľkou Britániou. Nech zostane veľkou.“

    - Reklama -