Členstvo Fideszu v EPP zostane pozastavené na neurčito, potvrdil Tusk

    0
    Viktor Orbán (Autor: TASR)

    Podľa agentúry MTI predseda EPP po politickom zhromaždení európskych ľudovcov povedal, že počas jeho vedenia strany nevidí šancu na obnovenie plnohodnotného členstva Fideszu v EPP, ak nedôjde k zmenám v kritizovaných oblastiach.

    Znovuprijatie Fideszu podľa jeho slov nie je otázkou rokovaní či vyjednávaní. Nemožno ho dosiahnuť za cenu kompromisov v spoločných hodnotách EPP, ale iba zmenou politiky Fideszu.

    Na novinársku otázku, či EPP nemá výhrady voči utorňajšej návšteve Orbána v Ríme, Tusk povedal, že európski ľudovci nemajú výhrady voči tejto ceste maďarského premiéra, ale súčasne označil za symbolické, že v čase politického zhromaždenia EPP sa Orbán zúčastní na “nacionalistickom stretnutí s krajne pravicovými politickými stranami”.

    Členstvo Fideszu pozastavila EPP 20. marca 2019 v reakcii na bilbordovú kampaň maďarskej vlády namierenú proti vtedajšiemu predsedovi Európskej komisie Jeanovi-Claudovi Junckerovi a americkému finančníkovi maďarského pôvodu Georgeovi Sorosovi ako údajným podporovateľom nezákonnej migrácie. Viaceré členské strany EPP požadovali vylúčenie Fideszu z tejto najväčšej európskej politickej rodiny, k čomu napokon nedošlo aj vzhľadom na následné vlaňajšie májové eurovoľby.

     

    - Reklama -