Vláda ČR otočila. „Máme sami málo”, už neplatí, posielajú pomoc

    0
    Pracovníci skladajú postele v kongresovom centre, ktoré bolo prestavené na dočasnú nemocnicu 3. februára 2020 v čínskom Wu-chane. (Autor: TASR)

    Podľa slov ministra dá česká vláda päť miliónov korún (viac ako 198 800 eur) na zaobstaranie materiálnej pomoci – už rokuje s výrobcami ochranných pomôcok, jednorazových aj dlhodobých, a hygienických pomôcok ako respirátory, rukavice, ochranné odevy. Zvyšných päť miliónov korún, ktoré Česko poskytne, bude použitých prostredníctvom Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO).

    Ešte v pondelok premiér Andrej Babiš odmietol Číne poskytnúť materiálnu pomoc.

    V ten deň česká vláda potom rozhodla, že pošle Číne prostredníctvom WHO na boj s novým koronavírusom sumu desať miliónov českých korún (približne 396.668 eur), určených na humanitárnu pomoc.

    Premiér Babiš napísal v pondelok večer na Twitteri, že rúška a lieky potrebuje Česko hlavne pre svojich občanov, ale “samozrejme, pomôžeme finančne”.

    Za to boli Babiš aj vláda skritizovaní lídrami opozície. Šéf Pirátov Ivan Bartoš napríklad napísal, že je krajne nevhodné, aby premiér odmietal pomoc Číne s odôvodnením, že “máme sami málo”.

    V Číne je v súčasnosti nedostatok rúšok a respirátorov. Niektorí ľudia používajú na ochranu napríklad podprsenky, uviedol portál Novinky.cz.

    Čína už v pondelok oznámila, že pre epidémiu nového koronavírusu naliehavo potrebuje zdravotnícky materiál ako ochranné rúška, okuliare a kombinézy.

    Čínske továrne sú však schopné vyrobiť maximálne 20 miliónov ochranných masiek denne.

    - Reklama -