Ako sa len dá. Irán bude podporovať Palestínčanov, uviedol Chameneí

    0
    Na snímke ajatolláh Alí Chameneí (Autor: TASR)

    „Veríme, že palestínske militantné organizácie budú pokračovať vo svojom odpore, pričom islamská republika berie podporu palestínskych skupín za svoju povinnosť,” uviedol Chameneí v príhovore, ktorý zverejnili na jeho internetových stránkach.

    Teherán bude podľa jeho slov milície podporovať “ako len bude môcť, pričom táto podpora je želaním islamského systému a iránskeho ľudu”.

    Americký prezident oznámil kľúčové body tzv. dohody storočia – plánu mierového urovnania palestínsko-izraelského konfliktu ešte 28. januára vo Washingtone.

    Osemdesiatstranový dokument predpokladá, že Jeruzalem zostane nerozdeleným hlavným mestom Izraela.

    Trump však zároveň povedal, že časti východného Jeruzalema ležiace za izraelskou bezpečnostnou bariérou by sa mohli stať hlavným mestom palestínskeho štátu.

    V oblastiach, ktoré by sa mali stať súčasťou nového štátu, plán navrhuje pozastavenie rozvoja izraelských osád na štyri roky.

    Palestínsky vodca Abbás a predstavitelia radikálneho hnutia Hamas medzitým návrhy amerického prezidenta dôrazne odmietli, pričom ku kritike sa okrem iných pripojili aj Irán, Turecko, Organizácia islamskej spolupráce a Liga arabských štátov.

    - Reklama -