Izraelská odveta: útoky na objekty Hamasu v pásme Gazy

    0
    Ilustračná snímka (Autor: TASR)

    Palestínske bezpečnostné zdroje s odvolaním sa na očitých svedkov v Gaze informovali, že izraelská armáda pri svojich náletoch zasiahla bližšie nešpecifikované ciele ležiace severne od utečeneckého tábora aš-Šatí v blízkosti mesta Gaza a objekty hnutia Hamas v južnej časti pásma Gazy.

    Izraelské útoky si nevyžiadali zranených, dodali palestínske zdroje podľa AFP.

    Podobnú operáciu podnikla izraelská armáda aj v noci na stredu, keď náletmi na pozície Hamasu reagovala na odpálenie troch rakiet a vypustenie zápalných balónov z palestínskeho územia.

    Od polovice minulého týždňa, keď prezident USA Donald Trump oznámil svoj plán na riešenie izraelsko-palestínskeho konfliktu, dochádza k podobným palestínskym útokom takmer každý deň.

    Tieto akcie majú za následok odvetu izraelskej armády.

    Trump ako súčasť tohto plánu navrhol vznik palestínskeho štátu. Aby však palestínsky štát vznikol, musia Palestínčania najskôr uznať Izrael ako židovský štát.

    Palestínsky prezident Mahmúd Abbás a predstavitelia radikálneho hnutia Hamas návrhy amerického prezidenta dôrazne odmietli, pričom tvrdia, že favorizuje Izrael.

    Izrael a Hamas viedli od roku 2008 medzi sebou už tri vojny.

    K vystreľovaniu rakiet z pásma Gazy a následným izraelským odvetám dochádza pomerne často aj napriek doterajšiemu prímeriu, ktoré sa podarilo dosiahnuť vďaka Egyptu a ktoré v novembri ukončilo dva dni prudkých bojov medzi ozbrojencami z pásma Gazy a izraelskou armádou.

    Izrael, Európska únia i Spojené štáty zaraďujú Hamas medzi teroristické organizácie.

    - Reklama -