Sýria podráždila Turecko: uznala genocídu Arménov

    0
    Arménska polícia v akcii (Ilustračná fotogragia) (Autor: TASR)

    Parlament odsudzuje (tieto vraždy) a uznáva genocídu, ktorú na Arménoch spáchala začiatkom 20. storočia Osmanská ríša,” uviedli sýrski zákonodarcovia vo vyhlásení.

    Arméni sa usilujú o medzinárodné uznanie skutočnosti, že toto masové zabíjanie príslušníkov svojho národa v časoch bývalej Osmanskej ríše v rokoch 1915-1917 predstavuje genocídu. Turecko tieto obvinenia ostro odmieta a tvrdí, že Arméni i Turci boli obeťami prvej svetovej vojny. Ankara v tejto súvislosti uvádza počet mŕtvych v státisícoch.

    Uznaniu genocídy predchádzali týždne napätia medzi Ankarou a Damaskom, vyvolaného násilnými zrážkami oboch strán na severozápade Sýrie. Turecko tvrdí, že sýrske sily zabili 14 jeho vojakov.

    Ruskom podporované sýrske vládne sily od vlaňajšieho decembra zintenzívňujú bombardovanie poslednej veľkej bašty opozície na severozápade Sýrie, kde Ankara podporuje povstalcov a kde nasadila svojich vojakov. Ofenzíva proti provincii Idlib, ktorá je stále pod kontrolou džihádistov, podľa OSN vyhnala z domovov 700.000 ľudí smerom k uzatvoreným tureckým hraniciam.

    Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v stredu pohrozil sýrskym vládnym silám úderom “kdekoľvek”, ak dôjde k opätovnému útoku na tureckých vojakov.

    Damask reagoval vyhlásením, že Ankara je “odtrhnutá od reality”.

     Turecko a jeho zástupcovia okrem Idlibu vykonali v Sýrii tri operácie proti extrémistickej organizácii Islamský štát i kurdským bojovníkom, ktorých Ankara vníma ako “teroristov”.

    Parlamenty takmer 30 krajín vrátane USA už prijali zákony, rezolúcie alebo podnety, ktoré uznávajú genocídu Arménov.

    - Reklama -