Lavrov vyzýva európskych lídrov, aby “upustili od vidiny ruskej hrozby”

    0
    Sergej Lavrov (Autor: TASR)

    Lavrov tvrdí, že vinníkom napätia medzi Európou a Ruskom je NATO. Ako príklad uviedol zvýšenie nasadzovania západnej vojenskej techniky a síl v pobaltských štátoch a Poľsku, ku ktorému dochádza v posledných rokoch.

    Krízu sebavedomia je akútne cítiť najmä v európskych záležitostiach. Eskalácia napätia, rozmiestňovanie vojenskej infraštruktúry NATO na Východe, vojenské cvičenie v bezprecedentnej miere neďaleko ruských hraníc, zvyšovanie obranných rozpočtov nadmieru – to všetko vyvoláva neistotu. Mali by ste upustiť od vidiny ruskej hrozby, kým nie je neskoro a pamätať na to, čo nás spája,” povedal Lavrov.

    Šéf ruskej diplomacie sa však vo svojom prejave na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii (MSC) nezmienil o prebiehajúcej kríze na Ukrajine, kde si takmer šesťročný konflikt medzi ukrajinskými silami a Ruskom podporovanými separatistami vyžiadal už viac než 13.000 mŕtvych.

    Vojna na východnej Ukrajine a ruská anexia Krymského polostrova viedla Západ k uvaleniu sankcií na Moskvu, vylúčeniu Ruska z Rady Európy a ďalším disciplinárnym opatreniam.

    Rada Európy vlani odhlasovala obnovenie členstva Ruska v tejto organizácii.

    Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podľa stanice Slobodná Európa vyslovil naliehavú žiadosť o to, aby európske krajiny naďalej pomáhali Kyjevu pri riešení konfliktu s Ruskom.

    Toto nie je vojna v našej krajine, ale vojna v Európe,” povedal.

    - Reklama -