O 5 minút 12: Sociálny balíček je predvolebné kupčenie, tvrdí Kiska. Pellegrini ostro nesúhlasí

    0
    Na archívnej videosnímke zľava Andrej Kiska a Peter Pellegrini v televíznom štúdiu TV Markíza (Autor: TV Markíza)

    Je mi úplne jedno, či to prinesie percentá strane Smer-SD, dôležité je, či sa to podarí presadiť,” povedal Pellegrini o návrhoch sociálnych opatrení.

    Zopakoval, že k rozhodnutiu prijímať ich ešte pred koncom súčasného mandátu vedie stranu Smer “obava z nemohúcnosti terajšej opozície na čomkoľvek sa dohodnúť”, čo by v prípade, že by mali mandát vládnuť, ohrozilo prijímanie sociálnych opatrení.

    Kiska nepochybuje, že je potrebné zvýšiť dôchodky pre seniorov, víta aj snahu pomôcť mladým rodinám.

    Urobiť to však treba adresne, nie opatreniami, ktoré sú obyčajným kupčením a navyše sú protizákonné,” povedal Kiska, narážajúc na to, že na skrátené legislatívne konanie neexistuje v tomto prípade relevantný dôvod.

    Pellegriniho sa opýtal, prečo Smer-SD doteraz, za všetky roky svojho vládnutia, neurobil adresný sociálny systém pomoci.

    Prečo napríklad majú bohatí ľudia ako ja mať zvýšený dôchodok, a nie tí, ktorí to naozaj potrebujú,” povedal.

    Podľa Kisku by vláda mala v súčasnom období len 'kúriť a svietiť' a nie prijímať opatrenia, ktoré budú mať devastačný dosah na budúcu exekutívu.

    Zvýšenie výdavkov buď zvýši už i tak vysoké zadlženie každého jedného občania, alebo bude znamenať škrty v oblastiach, ktoré už v súčasnosti nemajú dostatok prostriedkov na rozvoj, ani na znižovanie investičného dlhu,” povedal.

    Pellegrini uistil, že slovenská ekonomika je schopná zvládnuť zvýšené výdavky.

    Desaťpercentné zvýšenie platov zamestnancov v štátnej a verejnej správe znamenalo 500 000 eur navyše v minulom roku, v tomto ďalších 500.000, zvládli sme to. Zvládneme aj tieto výdavky,” zdôraznil premiér, ktorý sa spolieha na vyššie príjmy zo sociálneho poistenia plynúce z vyššej zamestnanosti, efektívnejší výber daní i racionalizačné opatrenia výdavkov v rámci rozpočtu.

    Nerobíme to preto, aby sme to prenechali niekomu inému, robíme to preto, lebo rátame, že budeme vo vláde,” dodal Pellegrini.

    - Reklama -