Iránsky prezident Rúhání vylúčil svoje odstúpenie

    0
    Iránsky prezident Hasan Rúhání (Autor: TASR)

    Rúhání pred všeobecnými voľbami, ktoré sa budú konať na budúci týždeň v piatok, vyzval voličov na účasť, a to napriek tomu, že mnohí umiernení a reformní kandidáti boli z tohto procesu vylúčení.

    V krajine sa začali šíriť správy, že 71-ročný Rúhání, ktorého druhý mandát v pozícii hlavy štátu vyprší na budúci rok, plánuje odstúpiť, ale jeho úrad to vyvrátil.

    Prezidentovu vládu kritizujú za stav ekonomiky Iránu postihnutého sankciami a nesplnenie predvolebných sľubov.

    Zástancovia tvrdej línie napádajú jeho administratívu pre vyjednávanie o jadrovej dohode so svetovými mocnosťami, ktoré začali stagnovať, keď USA jednostranne odstúpili od danej zmluvy a obnovili svoje prísne sankcie voči Teheránu.

    Moje odstúpenie by nedávalo veľký zmysel. Ľuďom sme dali sľuby a tie budeme naďalej napĺňať i napriek súčasnej ekonomickej situácii a nátlaku zo strany nepriateľa,” vyhlásil iránsky prezident, ktorého slová cituje tlačová agentúra AFP.

    Rúhání  umiernený konzervatívec  pripustil, že v minulosti chcel z postu hlavy štátu odstúpiť dvakrát, ale v každom prípade to najvyšší duchovný vodca ajatolláh Alí Chameneí zamietol.

    - Reklama -