V Chorvátsku inaugurovali nového prezidenta

    0
    Sociálny demokrat Zoran Milanovič. (Autor: TASR)

    Vo svojom prvom prejave nový chorvátsky prezident vyzval všetky politické strany, aby spolupracovali v boji proti korupcii, ktorá ovplyvňuje všetky oblasti verejného života a má vplyv aj na snahy zakryť problém klimatickej zmeny.

    „Som presvedčený, že existuje len jediný správny spôsob – plná a aktívna podpora vedeckej komunity a nezávislého súdnictva a médií,” povedal po tom, ako sa formálne ujal prezidentskej funkcie.

    Dodal, že na vyvíjaní mechanizmov na boj proti korupcii a nečestnosti musia kontinuálne pracovať aj samotní vedci, predstavitelia súdnictva a médiá.

    Milanovič (53) bol chorvátskym premiérom od decembra 2011 do januára 2016.

    Po tom, čo jeho Sociálnodemokratická strana Chorvátska (SDP) prehrala v parlamentných voľbách, odstúpil z pozície jej šéfa a v podstate sa stiahol z politiky.

    Keď oznámil, že chce kandidovať za prezidenta vo voľbách, ktoré sa uskutočnili 22. decembra 2019, predpovedali mu len malé šance na úspech oproti Grabarovej-Kitarovičovej z vládnucej strany Chorvátske demokratické spoločenstvo (HDZ).

    Nakoniec ju však v druhom kole volieb 5. januára 2020 porazil so ziskom 53,25 percenta hlasov.

    Chorvátsky prezident má prevažne reprezentatívne právomoci; nemôže vetovať zákony, má však slovo v oblasti zahraničnej politiky a je šéfom armády.

    - Reklama -