Bude sa sťahovať? Assangeovi právnici chcú požiadať Francúzsko, aby mu udelilo politický azyl

    0

    Austrálčana Assangea zadržiavajú v britskej väznici, kým bojuje proti svojmu vydaniu do Spojených štátov pre obvinenia zo špionáže. Riadne pojednávanie na súde sa má začať na budúci týždeň.

    “Domnievame sa, že situácia je dostatočne vážna, že je našou povinnosťou o nej hovoriť” s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom, povedal popredný právnik Eric Dupont-Moretti.

    Bol jedným z právnych zástupcov, ktorí vystúpili na tlačovej konferencii v Paríži, aby vysvetlili, prečo prípad voči Assangeovi považujú za nespravodlivý, čoho dôkazom je podľa nich jeho zlý zdravotný stav a údajné porušovanie jeho práv vo väzbe v Londýne. Varovali, že ak bude Assange vydaný a uväznený v USA, bude to mať “dôsledky pre všetkých novinárov”.

    Francúzski členovia právnického tímu uviedli, že pracujú na “konkrétnej žiadosti”, aby Macron udelil Assangeovi azyl vo Francúzsku, kde má deti. Právnik Antoine Vey dodal, že nejde o obyčajnú žiadosť, keďže Assange sa nenachádza na francúzskej pôde.

    Baltasar Garzón, španielsky koordinátor Assangeovho tímu, zároveň v Paríži zopakoval, že jeho klient plánuje na súdnom pojednávaní vyhlásiť, že administratíva amerického prezidenta Donalda Trumpa mu ponúkla milosť. Podmienkou bolo, aby tvrdil, že Rusko sa nepodieľalo na úniku e-mailov Demokratického národného výboru (DNC) počas kampane pred voľbami amerického prezidenta v roku 2016.

    Biely dom vydal v stredu vyhlásenie popierajúce toto tvrdenie Assangeových právnikov.

     

    - Reklama -