Krvavý útok v Nemecku. Vyšetrovatelia predpokladajú, že útočník bol duševne chorý

    0
    Ilustračná snímka (Autor: TASR)

    Podľa Müncha je z prvých zistení zjavné, že páchateľ identifikovaný ako 43-ročný Nemec trpel “ťažkým psychotickým ochorením”. Frank zase potvrdil, že spolková prokuratúra prišla do styku s týmto mužom už vlani v novembri, keď sa zaoberala trestným oznámením, ktoré podal proti neznámej tajnej organizácii.

    V oznámení sa písalo o organizácii veľkých rozmerov, ktorá “sa pripája k mozgom ľudí a berie si z nich určité veci, aby mohla potom riadiť svetové dianie”. Neobsahovalo však pravicovo-extrémistické ani rasistické prvky a prokuratúra na základe neho nezačala žiadne konanie.

    Do pozornosti úradov sa dostal v minulosti aj otec páchateľa, ktorý takisto podával rôzne podnety, ako sú sťažnosti. V terajšom vyšetrovaní však vystupuje len ako svedok.

    Muž vyzbrojený strelnou zbraňou útočil v stredu večer v dvoch baroch s vodnými fajkami v meste Hanau v spolkovej krajine Hesensko, pričom usmrtil deväť ľudí s cudzokrajnými koreňmi. Neskôr ho našli mŕtveho vo vlastnom byte spolu s ďalšou usmrtenou osobou, ktorou bola jeho 72-ročná matka. Vyšetrovanie prípadu prevzala spolková prokuratúra, ktorá k nemu pristupuje ako k teroristickému činu.

    Páchateľ zverejnil niekoľko dní pred útokom videonahrávku obsahujúcu krajne pravicové a extrémistické názory. Podľa predošlých správ DPA v tejto nahrávke plynulou angličtinou odovzdáva “osobné posolstvo pre všetkých Američanov”. Hovorí o tom, že v Spojených štátoch existujú tajné vojenské zariadenia, v ktorých sú zneužívané a zabíjané deti a uctieva sa tam diabol. Amerických občanov vyzýva, aby sa prebudili a začali proti tomu “okamžite bojovať”.

    Podľa denníka Bild páchateľ zanechal aj list, kde píše, že určité národy, ktoré už nie je možné z Nemecka vyhnať, musia byť vyhubené.

    Vyšetrovatelia teraz skúmajú údaje z mobilného telefónu a počítača, ktoré patrili útočníkovi, aby získali prehľad o tom, s kým bol v kontakte a kde sa pohyboval. Medzičasom tiež vypočuli zhruba 40 svedkov a vyhodnotili záznamy z lokalizačného systému v páchateľovom aute.

    Predstavitelia vyšetrujúcich orgánov vystúpili v piatok v Berlíne na spoločnej tlačovej konferencii so spolkovým ministrom vnútra Horstom Seehoferom. Ten označil tento prípad za pravicovo-teroristický útok, čím oficiálne potvrdil predošlé predpoklady. Podľa jeho vyjadrenia ide v Nemecku už o “tretí pravicovo-teroristický útok za niekoľko mesiacov”. Dodal, že “úroveň ohrozenia pravicovým extrémizmom, antisemitizmom a rasizmom je v Nemecku veľmi vysoká”, a avizoval kroky na zaistenie ochrany obyvateľstva.

     

    - Reklama -