Lietadlo s pasažiermi z lode Diamond Princess pristálo v Británii. V karanténe ostanú dva týždne

    0
    Prvá skupina pasažierov, ktorí mali negatívny test na nový koronavírus, odišla v piatok 14. februára 2020 z výletnej lode Diamond Princess. (Autor: TASR)

    Na Diamond Princess (Diamantová princezná) sa v stredu 19. februára skončila 14-denná karanténa v súvislosti s novým typom koronavírusu.

    Lietadlo s 32 pasažiermi, medzi ktorými sú Briti i občania členských krajín EÚ, odštartovalo z tokijského letiska v piatok a v sobotu ráno pristálo na základni britského ministerstva obrany neďaleko mesta Salisbury v grófstve Wiltshire.

    Na palube boli podľa britského ministerstva zahraničných vecí aj zástupcovia britských vládnych úradov a zdravotnícky personál.

    Evakuovaných Britov previezli do nemocnice, kde zostanú v karanténe po dobu dvoch týždňov. Miesto, kam prevezú menšiu skupinu občanov členských krajín EÚ, podľa Sky News nie je známe.

    Na lodi Diamond Princess, ktorá z japonskej Jokohamy vyplávala 20. januára a vrátila sa začiatkom tohto mesiaca, sa pôvodne nachádzalo 3711 ľudí z 50 krajín sveta. Medzi pasažiermi bol aj jeden Slovák. Viaceré krajiny už svojich občanov z lode evakuovali.

    Výskyt koronavírusu SARS-CoV-2 (predtým 2019-nCoV), ktorý spôsobuje ochorenie pomenované Covid-19, hlásili po prvý raz v decembri 2019 v meste Wu-chan, metropole provincie Chu-pej. Mimo Číny ho odvtedy zaznamenali vo viac ako 25 krajinách.

     

    - Reklama -