Talianka, ktorá zomrela v Korutánsku, koronavírus nemala

    0
    Nový koronavírus 2019-nCoV, podobný pôvodcovi ochorenia SARS, spôsobuje zápal pľúc a prenáša sa z človeka na človeka. (Autor: TASR)

    Nemenovaná žena vo veku 56 rokov, pochádzajúca z okolia mesta Udine v talianskom regióne Furlansko (Friuli), zomrela v apartmánovom komplexe v korutánskom stredisku Bad Kleinkirchheim.

    Komplex po úmrtí uzavreli, pričom zvyšným 13 obyvateľom nedovolili odísť a podrobili ich vyšetreniam.

    Rakúske i talianske úrady sa medzitým snažili zistiť, s kým prišla zosnulá žena v poslednom čase do styku.

    Krajinský odbor hygieny nakoniec výstrahu odvolal a ukončil tiež izoláciu uvedeného objektu.

    Prvé dva potvrdené prípady osôb nakazených koronavírusom SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje akútne respiračné ochorenie, hlásili z Rakúska v utorok.

    Ide o dvojicu, ktorá pricestovala do spolkovej krajiny Tirolsko z najhoršie postihnutého talianskeho regiónu Lombardsko.

    Samospráva Tirolska medzitým oznámila, že karanténa uvalená v utorok na hotel v Innsbrucku, kde pracuje jeden z nakazených Talianov, sa netýka hotelových hostí. Ide podľa nej len o deviatich pracovníkov tohto hotela, ktorí sú v súčasnosti izolovaní buď doma, alebo na hotelových izbách.

    Vzorky pre vykonanie testov odobrali v hoteli celkove 62 osobám.

    Podozrenie aj vo Viedni

    Podozrenie z prítomnosti nového koronavírusu sa objavilo v stredu aj v jednom z viedenských gymnázií.

    Podľa prvých správ toto školské zariadenie na ulici Albertgasse v štvrti Josefstadt evakuovali, APA však neskôr informovala o izolácii prítomných učiteľov a študentov priamo v budove.

    Polícia im umožnila odísť po niekoľkých hodinách, keď sa preukázalo, že učiteľka, ktorá sa údajne mohla nakaziť v Taliansku, nie je nositeľkou koronavírusu.

    Vo Viedni dovtedy zaznamenali vyše 70 ďalších prípadov podozrenia na nakazenie novým koronavírusom, testy však boli zakaždým negatívne.

    Rakúsky spolkový kancelár Sebastian Kurz vyzval v stredu Rakúšanov na zodpovedné správanie, pokiaľ ide o cestovanie do rizikových krajín, účasť na spoločenských podujatiach v prípade ochorenia alebo posudzovanie možných príznakov nakazenia koronavírusom.

    - Reklama -