Turecké “otvorené dvere” trápia EÚ. O situácii budú rokovať ministri zahraničia

    0
    Protestujúci hádžu petrolejové bomby na príslušníkov poriadkových síl v prístavnom meste Mytilene na gréckom ostrove Lesbos v Egejskom mori (Autor: TASR)

    Niekoľko hodín pred tým turecký prezident Recep Tayyip Erdogan oznámil, že Turecko otvorilo svoje hranice s dvoma členskými krajinami EÚ – Gréckom a Bulharskom – pre migrantov, keďže už ďalej nemôže zvládať nápor ľudí utekajúcich z vojnou sužovanej Sýrie.

    Podľa Battuovej však bola téma Turecka zaradená na program nadchádzajúceho zasadnutia už dávnejšie.

    Grécky štátny rozhlas a televízia medzitým informovali, že tamojší minister zahraničných vecí Nikos Dendias požiadal v sobotu o zvolanie mimoriadneho ministerského stretnutia na úrovni EÚ vzhľadom na očakávaný prílev migrantov z Turecka.

    Neformálne zasadnutie v Chorvátsku, ktoré momentálne plní úlohy predsedníctva v Rade EÚ, je naplánované na štvrtok a piatok.

    Turecko na základe dohody z roku 2016 súhlasilo so zastavením prílevu migrantov do Európy výmenou za finančnú pomoc určenú na starostlivosť o niekoľko miliónov utečencov v tejto krajine.

    Ankara odvtedy opakovane protestovala, že EÚ túto dohodu nedodržiava.

    Turecký líder vyhlásil, že na západných hraniciach Turecka sa od piatka zhromaždilo 18 000 migrantov, pričom ich počet by tam mohol v sobotu dosiahnuť 30 000.

    Grécka vláda zase oznámila, že bezpečnostné zložky zabránili 4000 migrantom v prekročení hranice s Tureckom.

    - Reklama -