Len žiadnu paniku. Je to smutný deň pre náš štát, uviedol Trump k úmrtiu Američanky na koronavírus

    0
    Zdravotnícke zariadenie EvergreenHealth na predmestí Seattlu s názvom Kirkland, v ktorom zaznamenali prvé úmrtie na nový koronavírus v Spojených štátoch v sobotu (Autor: TASR)

    Predstavitelia zdravotníctva uviedli, že žena v americkom štáte Washington bola jednou z malého počtu ľudí, ktorí nemajú žiadne známe prepojenie s oblasťami vo svete, kde je veľký výskyt koronavírusu a mohli sa tak koronavírusom nakaziť.

    To naznačuje, že patogén sa teraz pravdepodobne šíri medzi obyvateľmi z človeka na človeka.

    K úmrtiu došlo v okrese King, najľudnatejšom v štáte Washington a nachádza sa tam aj mesto Seattle s vyše 700 000 obyvateľmi.

    Totožnosť obete úrady zatiaľ nezverejnili.

    „Je to smutný deň pre náš štát, keďže sme sa dozvedeli, že na ochorenie COVID-19 zomrela Washingtončanka,” napísal vo vyhlásení guvernér štátu Washington Jay Inslee a vyjadril v ňom sústrasť blízkym zosnulej ženy.

    Trump po oznámení úmrtia na tlačovej konferencii v Bielom dome vyhlásil: „Bola to úžasná žena; z lekárskeho hľadiska vysoko riziková pacientka, pokročilá päťdesiatnička.”

    „Naša krajina je pripravená na akúkoľvek okolnosť,” doplnil Trump. A vyzval “médiá, politikov a každého zainteresovaného, aby neurobili nič, čo vyvolá paniku”.

    Republikánsky prezident a ďalší predstavitelia oznámili aj komplexnejší zákaz cestovania z Iránu, ktorý zažíva rýchle šírenie ochorenia COVID-19 spôsobeného novým koronavírusom.

    Trump ďalej vyzval Američanov, aby necestovali do najhoršie postihnutých oblastí ako Taliansko a Južná Kórea.

    Viceprezident Mike Pence, poverený Trumpom opatreniami proti vírusu, informoval, že existujúci zákaz vstupu do USA z Iránu sa rozšíril aj na každého cudzieho štátneho príslušníka, ktorý islamskú republiku navštívil posledných 14 dní.

    Pence podľa agentúry AP tiež uviedol, že pacienti s ochorením COVID-19 v USA sú na oddeleniach intenzívnej starostlivosti, ale celkové riziko nákazy je pre Američanov nízke.

    Trump uviedol, že v pondelok sa v Bielom dome stretne s lídrami veľkých farmaceutických firiem a prediskutuje s nimi liečbu a vývoj očkovacej látky proti koronavírusu.

    Americký líder tiež oznámil, že počet prípadov nákazy, zistených vďaka americkému systému verejného zdravotníctva, je teraz 22.

    Spolu s pacientmi evakuovanými zo zahraničia je na pôde USA teraz 70 prípadov.

    Minister zdravotníctva Alex Azar však na tlačovej konferencii v Bielom dome povedal, že treba mať na pamäti, že drvivá väčšina jednotlivcov, ktorí sa nakazia novým koronavírusom, má iba slabé až mierne príznaky.

    Americký občan podľahol koronavírusu už aj začiatkom februára, ale bolo to v čínskom ohnisku epidémie, v meste Wu-chan, oznámilo vtedy americké veľvyslanectvo.

    - Reklama -