Predstavitelia Iránu zúria. Na tento krok nemali Spojené štáty právo

    0
    Afganskí policajti ošetrujú zraneného kolegu počas operácie USA proti militantom (Autor: TASR)

    “Spojené štáty nemajú žiadne zákonné právo podpisovať mierovú dohodu alebo inak rozhodovať o budúcnosti krajiny,” uviedol v nedeľu iránsky rezort diplomacie.

    Teherán vo svojom vyhlásení taktiež vyzval cudzie krajiny na stiahnutie svojich jednotiek z Afganistanu s poukazom na to, že ich prítomnosť “je nelegálna a je jednou z hlavných príčin vojny a nestability v tejto krajine”.

    Iránski predstavitelia ďalej zdôraznili, že dlhodobý mier je v Afganistane možné dosiahnuť len prostredníctvom “vnútroafganského dialógu, súčasťou ktorého by bol aj Taliban, pričom zreteľ by bol braný aj na záujmy susedných štátov”. Sprostredkovanie mieru a dohliadanie na jeho implementáciu by podľa Teheránu zvládla aj OSN.

    USA a Taliban podpísali v sobotu v katarskej Dauhe dohodu, cieľom ktorej je ukončiť 18 rokov trvajúcu vojnu v Afganistane. Na základe dokumentu, o ktorom obe strany s prestávkami rokovali viac než rok a pol, by sa mal začať odsun amerických vojakov z Afganistanu. Na vnútroafganských rozhovoroch, ktoré by sa mohli konať v Osle, by išlo o dohodnutie podmienok trvalého prímeria medzi Talibanom a afganským štátom. Toto prímerie by malo byť následne oznámené spolu s dohodou o politickom časovom pláne pre Afganistan.

     Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo ešte pred podpisom dokumentu varoval Irán, aby sa nepokúšal o zhatenie mierového procesu. “Irán sa v minulosti v Afganistane už neraz venoval podvratnej činnosti,” uviedol Pompeo.

     

    - Reklama -