Vojna v Sýrii sa končí, Asad vyhral, píše známy denník

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: TASR)
    Skúsený žurnalista Robert Fisk vo svojom komentári na stránkach denníka the Independent opisuje útrapy jedného z generálov sýrskej armády Mohameda Khadoura, s ktorým sa osobne stretol pred piatimi rokmi. V tom čase mu tento vojenský veliteľ tvrdil, že mesto Aleppo znova dobyjú do jedenástich dní, ale nakoniec to trvalo štyri roky. 
     
    To však boli časy, keď sýrska armáda verná prezidentovi Asadovi ešte nebola podľa generála Khadoura pripravená na gerilovú vojnu v uliciach sýrskych miest. Po rokoch bojov proti teroristom z Islamského štátu a odporcom režimu sa však karta obrátila. 
     
    Aleppo je už podobne ako ďalšie veľké mestá a provincie pod kontrolou Asadových vojsk. Podľa Roberta Fiska sa v Sýrii deje to, s čím Západ ani vo sne nerátal. „Vyzerá to tak, že jednotky Bašára Asada vyhrávajú vojnu,“ píše blízkovýchodný korešpondent denníka Independent. 
     
    Problémy Sýrie a Iraku, rozvráteného bojmi proti teroristom z IS, sa podľa Fiska len tak rýchlo nevyriešia a obnova zničených miest potrvá roky. 
     
    Novinár potom prináša ešte jeden zaujímavý postreh z Blízkeho východu v oblasti vývoja situácie v Sýrii. Izrael totiž dlhodobo označoval režim prezidenta Bašára Asada za väčšie nebezpečenstvo ako Islamský štát a víťazstvo vládnych síl si nechcel pripustiť. Podľa Fiska je teraz celkom možné, že Izraelčania budú musieť ísť za Asadovým kľúčovým spojencom ruským prezidentom Vladimirom Putinom, aby sa dostali zo šlamastiky, v ktorej sa nachádzajú. 
     
    Celý text v angličtine nájdete TU
     
     
    - Reklama -