Rivalita, zášť, nátlak a vydieranie. Možné spojenectvo kotlebovcov, saskárov, OĽaNO a kollárovcov… Obchádzala ma hrôza. Deň po odvolávaní Richtera padli závažné slová

    0
    Minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter počas mimoriadnej schôdze Národnej rady venovanej jeho odvolávaniu (Autor: TASR)

    Opozičné strany, respektíve ich poslanci, hlasovali podľa očakávania za odvolanie smeráckeho ministra. Celkové skóre bolo 65:61 v prospech zotrvania Jána Richtera v kresle ministra práce, pričom poslanci Slovenskej národnej strany (SNS) sa tesne pred zasadaním dohodli, že sa zdržia hlasovania.

    Podpredseda národniarov Anton Hrnko pred PL naznačil, že SNS sa musela rozhodnúť, či ísť aj naďalej po boku doterajších koaličných partnerov alebo voliť iné, oveľa dramatickejšie riešenie.

    „Slovenská národná strana dlho váhala, ako sa má zachovať, pretože tá miera nedôvery, ktorá vznikla v polovici augusta, bola veľmi vysoká. Samozrejme, máme aj výhrady voči práci ministerstva. No a keďže pán premiér nastavil určité latky, tak sme žiadali, aby sa použili rovnako. Tak ako sa použili napr. na ministra Plavčana,“ povedal na úvod Hrnko.

    „Pán premiér včera dlhé hodiny vysvetľoval pozície, pričom poslanci SNS žiadali záruky, či sa bude táto situácia opakovať. Aby sme skrátka mali jasné pravidlá, ako sa majú naši vládni činitelia správať, a aby sa používal  jednotný meter. Pán premiér prezentoval jasnú informáciu, že v prípade odvolania ministra by Smer nepokračoval v koaličnej spolupráci. A v tejto situácii sme sa museli rozhodnúť, či dáme nabok tie veci, ktoré nás škrú, a zameriame sa na budúcnosť Slovenska. Lebo keď by sa človek pozrel na to možné spojenectvo kotlebovcov, saskárov, OĽaNO a kollárovcov, tak ma obchádza hrôza, čo by sa na Slovensku mohlo stať. Mohli by sa teda dostať k moci sily, ktoré by si Slovensko nezaslúžilo. Takže SNS sa rozhodla prijať záruky, ktoré nám boli ponúkané, pred pákami, ktoré svedčili o tom, že koalícia by skončila. Tak sme sa rozhodli týmto spôsobom,“ poodhalil stranícke pohnútky nehlasovania SNS Anton Hrnko.

      

    Ako hodnotí včerajšie Richterovo odvolávanie jeho stranícky kolega zo Smeru Miroslav Číž?

    „Som vcelku rád, že sa podarilo vyriešiť niektoré nedorozumenia v rámci koalície. Uvidíme, či dostatočne pevne vo vzťahu k budúcnosti. K odvolávaniu ani niet veľmi čo povedať. Možno len to, že to bol zástupný problém. Akurát by som ale povedal, že osobne mám voči aktivitám pani poslankyne Blahovej veľmi vážne výhrady a považujem ich za vskutku neseriózne,“ vyjadril sa skúsený politik.

    Na  otázku, či je už koaličná kríza zažehnaná, odpovedal Číž spočiatku trochu vyhýbavo, no v zásade potvrdil nádej, že v koalícii bude opäť panovať atmosféra spolupráce.  

    „Práveže ten spôsob, akým došlo ku kríze, naznačuje, že situácia, ktorá vyzerala byť stabilná, na chvíľu prestala byť stabilnou. Takže to, pochopiteľne, neprispelo k budovaniu dôvery. Na druhej strane, tá vláda by mala byť dlhodobo stabilná, ak chce mať Slovensko práve takú vládu, ktorá je schopná zabezpečovať základné úlohy štátu,“ uzavrel Číž.

    Viac k aktuálnej téme prezradil Čížov stranícky kolega Dušan Jarjabek, ktorý označil celú včerajšiu schôdzu za nezmyselnú.

    „Tá schôdza, to bol podvod na občanoch z toho dôvodu, že vôbec nešlo ani o Richtera, ani o Čistý deň, ani o detičky, ani o mamičky. O nič takéto. Išlo tam len o dve veci. V prvom rade, táto opozícia legitímne zneužila inštitút mimoriadnej schôdze z toho dôvodu, že predovšetkým mala pocit, že sa zopakuje situácia, keď SNS mala zohrať to, čo kedysi urobila SaS v rámci ,povalenia‘ vlády. Som veľmi rád, že sa všetci prepočítali a že sa tak nestalo, lebo SNS znova prejavila svoju zodpovednosť v rámci koalície. No a druhým dôvodom je to, že vystúpili všetci opoziční kandidáti na post županov, pričom ako posledný vystúpil pán poslanec Viskupič. Ten po tlačovke SNS povedal niečo v tom zmysle, že si chvíľu aj mysleli, že táto vláda už padne, a že to sklamanie bolo veľké. Takže on (Viskupič) omylom vlastne povedal to, čo sa aj v tých kuloároch šepkalo. Čiže zbytočná, nezmyselná schôdza, kde sa vylievali vedrá špiny,“ uviedol poslanec. 

     

    Samozrejme, opozičná poslankyňa OĽaNO Veronika Remišová mala na včerajšie Richterovo odvolávanie úplne iný názor ako členovia koalície, pričom Remišová najväčšiu kritiku smerovala do radov SNS. 

    „Zo strany SNS sme nič iné ani nečakali, šlo iba o divadielko, ktorým vydierali svojich partnerov v koalícii. Koaličná kríza vyvolaná Andrejom Dankom trvá už viac ako mesiac a doteraz nikto nevie, o čo mu vlastne ide, keďže dôvody a požiadavky mení každý druhý deň. Nič nedosiahol, koaličnými hádkami iba odpútava pozornosť od škandálov vlastnej strany a od riešenia problémov ľudí na Slovensku. Lídri koalície sa správajú ako malí chlapci. Spolu vládnuť nevedia, s inými vládnuť nechcú. Koalícia, zdá sa, ešte nejaký čas vydrží, miliardy eur z eurofondov a štátnych zákaziek sú silné lepidlo. Ďalší škandál ale určite na seba nenechá dlho čakať, ministerstvo obrany s ministrom z SNS pripravuje obrovské nákupy zbraní a myslím, že opäť pôjde o drzo predražené zákazky,“ napísala vo svojom dlhom komentári na sociálnej sieti Facebook opozičníčka.

    Zaujímavo neraz zahlasuje niekdajší kollárovec, dnes nezaradený poslanec Peter Marček. Hoci ako bývalý člen Sme rodina patril v začiatkoch vlády k opozícii, Marček po odchode zo Sme rodina často hlasuje rovnako ako koaliční poslanci.

    Výnimkou nebolo ani včerajšie hlasovanie. Prečo hlasoval za zotrvanie Richtera vo funkcii?

    „Aj spolu s mojím kolegom Holúbkom sme hlasovali za zotrvanie pána Richtera vo funkcii, keďže nemáme záujem, aby sa súčasná koalícia rozpadla. Čo by zase nastalo? Kto bude vládnuť? Vidíte aj OĽaNO, ako je rozpadnuté. Pán Matovič si chodí do roboty, ako chce… Sulík je prvý, kto položil Radičovej vládu. O Borisovi Kollárovi sa už nevyjadrujem. Naozaj si neviem predstaviť ľudí, ktorí sú spomínaní v spise Gorila a ktorí kooperujú s niekdajším ministrom Lipšicom, ako nám tu vládnu,“ povedal PL Marček.

    Pádom ministra školstva, vedy, výskumu a športu Petra Plavčana a udržaním Jána Richtera vo funkcii ministra práce, sociálnych vecí a rodiny sa skončilo obdobie pretvárky. Vo vládnej koalícii nevládnu žiadne kolegiálne vzťahy, ale rivalita, zášť, nátlak a vydieranie. Tvrdia to vo svojom stanovisku čelní predstavitelia strany Sloboda a Solidarita (SaS).

    „Táto vládna koalícia nemá žiadne zásadné spory, ktoré by vyplývali z odlišných ideológií alebo z odlišných návrhov riešení sociálnych a ekonomických problémov občanov. Občania sú na poslednom mieste. Na prvom sú kšefty, rozkrádanie verejného majetku a deľba koristi,“ uviedli predseda SaS Richard Sulík, podpredsedovia strany Ľubomír Galko a Jana Kiššová, predsedníčka poslaneckého klubu Natália Blahová a podpredsedníčka parlamentu Lucia Ďuriš Nicholsonová.

    „Na Slovensku dnes vládne korupčná koalícia. Ale nachádza sa v podstatne horšej kondícii ako pred niekoľkými týždňami. Bola odhalená a demaskovaná. Veríme, že tieto posledné týždne občanom otvorili oči a schyľuje sa k jej porážke,“ povedal predseda SaS Richard Sulík.

    „Ubezpečujeme občanov, že my v strane SaS urobíme všetko pre to, aby sa jej ničivý vplyv na Slovensko v maximálne možnej miere oslabil. Na výmenu tejto vlády a očistu spoločnosti od rozkrádania a korupcie sme pripravení,“ uzatvárajú liberáli. 

    - Reklama -