Nedovolím, aby sa Turecko stalo predjedlom pre voľby v európskych štátoch, rozčúlil sa Erdogan. EÚ sa podľa neho musí rozhodnúť

    0
    Recep Tayyip Erdogan (Autor: TASR)

    Erdogan podľa vlastných slov nedovolí, aby sa Turecko stalo “predjedlom” pre voľby v európskych štátoch. “Či už dodržia sľub a otvoria cestu procesu členstva… alebo nech povedia 'nechceme pokračovať na tejto ceste s Tureckom',” povedal Erdogan v Ankare v príhovore k miestnym lídrom svojej vládnej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP).

    Zdôraznil, že Turecko aj naďalej vidí členstvo v EÚ ako strategický cieľ a Ankara podľa neho urobila to, čo sa od nej vyžadovalo. Agentúra DPA však pripomína, že niekoľko európskych štátov čoraz hlasnejšie vyslovuje obavy o dodržiavanie ľudských práv, vládu zákona a demokraciu v Turecku.

    Nemecká kancelárka Angela Merkelová (CDU/CSU) a jej vyzývateľ Martin Schulz (SPD) spomínali často Turecko v nedeľnej prvej a jedinej televíznej debate, ktorá sa konala pred parlamentnými voľbami vypísanými na 24. septembra.

    Obaja lídri naznačovali, že Ankara nevstúpi do Európskej únie. Merkelová by zastavila Turecku finančnú pomoc a Schulz priamo vyzval na zastavenie prístupových rozhovorov vzhľadom na Erdoganovu čoraz autoritárskejšiu politiku.

    Erdogan dnes tiež vyzval etnických Turkov v Nemecku, aby nevolili strany, ktoré označil ako “nepriateľov Turecka”, čím očividne narážal na strany Merkelovej a Schulza.

    - Reklama -