Šialené. Mjanmarsko chce brániť Rohingom v návrate nášľapnými mínami na hraniciach

    0
    Rohingovia utekajú z Mjanmarska do Bangladéša. (Autor: TASR)

    Podľa Reuters kladenie nášľapných mín v tesnej blízkosti hraničných zátarás obohnaných ostatným drôtom pokračuje už tretí deň. 

    Nemenovaný bangladéšsky pohraničník okrem toho Reuters informoval, že v utorok došlo v tejto časti spoločnej hranice k najmenej dvom výbuchom. Zranené pri tom boli dve deti.

    Reuters dodal, že bangladéšska vláda chce dnes Mjanmarsku zaslať protestnú nótu proti zamínovaniu územia v blízkosti svojej hranice.

    Násilie v Jakchainskom štáte v Mjanmarsku vypuklo ešte 25. augusta, keď povstaleckí bojovníci patriaci k menšine Rohingov zaútočili na zhruba 30 policajných staníc. Mjanmarská armáda následne začala protiútok. Vzájomné potýčky si podľa jej údajov vyžiadali najmenej 400 mŕtvych, prevažne z radov povstalcov.

    Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) v utorok informoval, že od 25. augusta uniklo pred násilnosťami z Mjanmarska do susedného Bangladéša až 123.000 príslušníkov moslimskej komunity Rohingov. Ešte v pondelok pritom UNHCR vydal správu o odhadovaných 87.000 utečencoch, ktorí z obavy pred násilnosťami prekročili hranice z Mjanmarska do Bangladéša. Podľa najnovších údajov, ktoré OSN zverejnila dnes, sa však počet rohinských utečencov v Bangladéši blíži už k 150.000. 

    Prudký nárast počtu utečencov – z ktorých mnohí sú chorí alebo zranení -, spôsobil, že zdroje humanitárnych agentúr a spoločností sú už vyčerpané. Mnohí z utečencov nemajú žiadne prístrešky. Zamestnanci humanitárnych agentúr sa im snažia poskytnúť aspoň prístup k pitnej vode, hygienickým zariadeniam a potravinám.

    - Reklama -