Dodatok ku koaličnej zmluve by mohol byť podpísaný už budúci týždeň

    0
    predseda strany SNS Andrej Danko (vľavo) prichádza na koaličnú radu 25. augusta 2017 (Autor: TASR)

    “Bol by som rád, keby to bolo v polovici septembra. Ale ťažko predpokladať, kedy to bude. K niektorým veciam ešte budú zasadať koaličné strany,” povedal Bernaťák s tým, že pracovná skupina sa stretne aj tento týždeň. K obsahu dodatku povedal len toľko, že sa rozprávajú o rôznych veciach, ktoré chcú strany v koalícii presadiť. Bližšie hovoriť nechce, lebo v koalícii sa dohodli, že do podpisu dodatku nebudú verejnosť informovať. 

    Danko dnes v rádiu hovoril o potrebe vyjasniť si v koalícii otázky zodpovednosti za konkrétne procesy. “V koaličnej zmluve musí byť mechanizmus, keď ja hierarchicky vyšší, poviem niečo na hierarchicky nižšieho, povedzme zo Smeru-SD, aby sme si to na najvyššej úrovni troch predsedov koaličných strán vyjasnili,” uviedol.

    Pracovná skupina sa prvýkrát stretla 31. augusta. O priebehu rokovania a zmenách neinformovala ani vtedy. Skupina vznikla po dohode koaličných lídrov Roberta Fica (Smer-SD), Bélu Bugára (Most-Híd) a Andreja Danka (SNS). Dodatok plánovali podpísať 1. septembra. K tomuto dátumu pred pár týždňami vypovedal koaličnú zmluvu Danko a koalícia sa ocitla v kríze.

    Dodatok má zaviesť pravidelné rokovania koaličnej rady aj nové mechanizmy riešenia prípadných sporov v koalícii. Viac by mali medzi sebou komunikovať aj okresné a krajské štruktúry jednotlivých strán, ktoré majú komunikovať na pravidelnej báze. 

    - Reklama -