Šéf Pentagónu podpísal príkaz na navýšenie počtu amerických vojakov v Afganistane

    0
    Ilustračný obrázok (Autor: TASR)

    Príkazy sú však podľa Mattisa zatiaľ “neúplné”. Pentagón pritom musí spresniť aj samotný rozsah plánovaného posilnenia vojenských jednotiek v Afganistane, ktoré vo svojom prejave národu ešte 21. augusta avizoval prezident Donald Trump, priblížila agentúra DPA. Mattis zatiaľ o konkrétnom čísle nehovoril. 

    Zatiaľ neoficiálne odhady zaznievajúce v amerických médiách hovoria o možnom vyslaní ďalších zhruba 4000 amerických vojakov, ktorí by v Afganistane pomáhali tamojším bezpečnostným silám pri výcviku a protiteroristických operáciách. 

    Americké ministerstvo obrany ešte v stredu potvrdilo, že v Afganistane v súčasnosti pôsobí približne 11.000 amerických vojakov, a nie len 8400, ako dovtedy Washington oficiálne priznával. K odhaleniu prišlo podľa hovorkyne Pentagónu Dany Whiteovej v súlade so snahou ministra Mattisa o väčšiu transparentnosť rezortu. 

    Afganské militantné hnutie Taliban na zmienený Trumpov prejav národu, v ktorom ohlásil novú vojenskú stratégiu pre Afganistan, reagovalo ostrým vyhlásením. Uviedlo, že bude bojovať do “posledného dychu” a varovalo tiež, že ak sa Američania z Afganistanu nestiahnu, stane sa ich cintorínom.

    Trump v prejave povedal, že cieľom novej stratégie pre Afganistan je zničiť teroristické organizácie al-Káida a Islamský štát a zabrániť Talibanu, aby sa zmocnil krajiny.

    - Reklama -