Do Washingtonu pricestoval nový ruský veľvyslanec. Analytikmi je vnímaný ako zástanca tvrdej línie v postoji voči USA

    0
    Kapitol a Snemovňa reprezentantov vo Washingtone (Autor: TASR)

     Lietadlo s veľvyslancom pristálo na Dullesovom medzinárodnom letisku. Antonova privítali diplomati s ruského veľvyslanectva. Na letisku nebolo vidieť žiadnych novinárov, poznamenal spravodajca agentúry TASS.

    Antonov pricestoval do Washingtonu v deň, keď americké ministerstvo zahraničných vecí nariadilo Ruskej federácii, aby do 2. septembra “zatvorila svoj generálny konzulát v San Franciscu, kanceláriu misie vo Washingtone a konzulárnu kanceláriu v New Yorku”, a to “v duchu parity, na ktorú sa odvolávajú Rusi”.

    Rusko v júli nariadilo USA, aby USA do 1. septembra znížili počet pracovníkov svojho veľvyslanectva v Moskve a všetkých troch konzulátov o 755, a to na 455. Väčšinu týchto pracovníkov tvoria miestni občania.

    Stalo sa tak po tom, čo americký Kongres schválil sankcie proti Rusku za údajné zasahovanie do prezidentských volieb v USA v roku 2016 a za jeho kroky na Ukrajine a v Sýrii.

    “Spojené štáty plne implementovali rozhodnutie vlády Ruskej federácie znížiť veľkosť našej misie v Rusku. Domnievame sa, že táto akcia bola neopodstatnená a škodlivá pre celkové vzťahy medzi našimi krajinami,” uvádza sa vo vyhlásení rezortu americkej diplomacie.

    Vzápätí reagovala Moskva. Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v telefonáte so svojím americkým náprotivkom Rexom Tillersonom “vyjadril ľútosť z eskalácie napätia v bilaterálnych vzťahoch, ktorej sme neboli iniciátormi, a poukázal na to, že Moskva podrobne preskúma deklarované nové opatrenia USA, po čom bude oznámená naša reakcia”, uviedol ruský rezort diplomacie vo vyhlásení, z ktorého citovala agentúra TASS.

    Výnos o vymenovaní Antonova do funkcie veľvyslanca Ruska v USA a stáleho pozorovateľa v Organizácii amerických štátov podpísal ruský prezident Vladimir Putin 21. augusta a zároveň ho uvoľnil z funkcie námestníka ministra obrany.

    Antonov je politickými analytikmi vnímaný ako zástanca tvrdej línie v postoji voči Spojeným štátom. Na poste ruského veľvyslanca v USA vystrieda Sergeja Kisľaka, ktorý vo Washingtone pôsobil od roku 2007.

    Kisľakovo meno sa v poslednom čase spomínalo v súvislosti s viacerými významnými predstaviteľmi novej administratívy prezidenta USA Donalda Trumpa: jeho poradca pre národnú bezpečnosť Michael Flynn odstúpil po tom, čo klamal o svojich kontaktoch s veľvyslancom Kisľakom, americký minister spravodlivosti Jeff Sessions sa zasa zriekol formálneho dohľadu nad vyšetrovaním prípadného zasahovania Ruska do prezidentských volieb v roku 2016 po zverejnení správ, že neinformoval o svojich stretnutiach s Kisľakom, ktoré absolvoval ešte ako člen Trumpovho predvolebného tímu.

    - Reklama -