Vláda si na post predsedu ÚVO vybrala Hliváka. Som príjemne prekvapený, povedal pre PL. Chcú kontrolovať svoj vlastný biznis, rozčuľuje sa Remišová

    0
    Miroslav Hlivák (Autor: TASR)

    „Myslíme si, že je dobré, ak príde nový vietor na Úrad pre verejné obstarávanie, príde niekto s pohľadmi z praxe, niekto, kto sa pozerá na činnosť tohto úradu zboku,“ konštatoval premiér Robert Fico (Smer-SD) po rokovaní vlády. Kabinet sa preto rozhodol pre kandidáta, ktorý neprichádza z prostredia samotného úradu.

    Hlivák je právnik, ktorý počas dnešného verejného vypočutia na úrade vlády označil za tri základné piliere svojho projektu pre ÚVO profesionalizáciu úradu, predvídateľnosť jeho konania a rozhodovania a výchovu novej generácie odborníkov v oblasti verejného obstarávania.

    „Ak sa chceme o týchto pilieroch rozprávať, ak chceme pohnúť systém verejného obstarávania vpred, musíme si jasne zadefinovať, že verejné obstarávanie považujeme za predmet verejného záujmu,“ zdôraznil Hlivák. Jeho hlavným zámerom pri budovaní vážnosti a odbornosti úradu je optimalizovať jeho fungovanie. Okrem iného by chcel vytvoriť aj stavovskú organizáciu pre verejné obstarávanie – komoru verejného obstarávania.

    So žiadnymi politikmi som sa o kandidatúre nerozprával

    Hlivák zároveň odmietol, že by mal blízko k vládnej strane Most-Híd alebo že by sa v súvislosti s kandidatúrou na post šéfa ÚVO stretol s nejakým politikom. „So žiadnymi politikmi som sa o kandidatúre ani o mojom projekte nerozprával,“ uviedol po dnešnom verejnom vypočutí.

    Predseda vlády sa súčasne poďakoval všetkým uchádzačom o post predsedu ÚVO. „Každý z nich priniesol celý rad zaujímavých návrhov, ako zlepšiť postavenie ÚVO, ako možno zjednodušiť verejné obstarávanie ako také, ktoré je dnes vnímané ako významná prekážka v podnikaní, a ako nastavovať ďalšie kontrolné mechanizmy v boji proti korupcii,“ opísal Fico. Ak sa podľa jeho slov nový predseda, o ktorom bude definitívne rozhodovať parlament, dostatočne pozrie na projekty všetkých kandidátov, môže si pripraviť zaujímavý program na svoje pôsobenie.

    Hlivák je rozhodnutím vlády prekvapený

    Miroslav Hlivák pre PL povedal, že je rozhodnutím vlády prekvapený. „Som veľmi príjemne prekvapený a začínam si uvedomovať veľkú zodpovednosť, ktorá z tejto funkcie bude vyplývať. Čaká ma teraz hlasovanie Národnej rady Slovenskej republiky, a tak sa budem snažiť uchádzať o podporu poslancov parlamentu,“ povedal Hlivák, pričom dodal, že ako bývalý športovec išiel aj do tohto výberu s tým, aby uspel.

    „Forma dnešného vypočúvania, ktorá sa uplatňuje pri voľbe vedúceho úradu ústrednej štátnej správy, ako je Úrad pre verejné obstarávanie, je jedna z ojedinelých foriem výberu a ja ju vítam. Debata v mojom prípade vyvolala aj správnu polemiku na vláde, nakoľko presadzujem viacero systémových zmien. Celé vypočúvanie tak hodnotím veľmi pozitívne,“ dodal Hlivák.

    Kandidát vlády plánuje zvolať po zvolení parlamentom aj oficiálnu tlačovú konferenciu, kde predstaví svoje konkrétne kroky. „Ako správny manažér je nepísané pravidlo pri takýchto funkciách, že je prvých sto dní na to, aby si človek ten úrad prevzal, zorientoval sa v nastaveniach procesov a zoznámil sa s aktuálnou agendou. Na základe tejto analýzy prispôsobím aj svoje kroky,“ uzavrel Miroslav Hlivák.

    Koalícia chce za každú cenu obsadiť miesto šéfa ÚVO, aby sama kontrovala vlastný biznis

    Hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) vyzvalo vládu, aby za nového predsedu Úradu pre verejné obstarávanie vybrala najlepšieho kandidáta, nie kandidáta, ktorý je potajme kandidátom politickej strany.

    Kontrolné inštitúcie sú kľúčovým prvkom demokratického fungovania štátu a zabezpečujú riadny výkon moci. Úrad pre verejné obstarávanie by mal kontrolovať dodržiavanie zákona pri verejných obstarávaniach, cez ktoré sa každý rok minú miliardy eur. „Je mimoriadne dôležité, aby na čele úradu stál nezávislý odborník, ktorý bude schopný odolávať tlaku politikov, ktorí sa, žiaľ, často snažia o zneužívanie kontrolných inštitúcií na vlastné ciele. Je zrejmé, že vláda nemá záujem vybrať najlepšieho kandidáta, ale skôr kandidáta vybratého jednou z koaličných strán,“ povedala poslankyňa Veronika Remišová.

    Hlivák OĽaNO nepresvedčil

    Zástupca hnutia OĽaNO sa zúčastnil aj verejného vypočutia. Najpresvedčivejší výkon podali Matej Sliška a Martin Hasay. Miroslav Hlivák, o ktorom sa hovorí, že je kandidátom strany MOST-HÍD, svojou prezentáciou vraj nepresvedčil.

    „Keď v roku 2011 Iveta Radičová robila na post predsedu ÚVO verejné výberové konanie, Robert Fico spustil veľký krik a tvrdil, že post predsedu ÚVO by mal patriť Smeru – teda vtedajšej opozícii. Na tento post ponúkol nominanta Smeru bez akýchkoľvek skúseností s kontrolou verejného obstarávania. Rozdiel medzi nami a koalíciou Roberta Fica je v tom, že my nevyhlasujeme, že chceme nejaké posty pre opozíciu. My hovoríme, že chceme, aby na poste predsedu Úradu pre verejné obstarávanie bol nepodplatiteľný človek a odborník, ktorý posilní túto inštitúciu a bude vykonávať nezávislú kontrolu verejných obstarávaní a vydávať správne rozhodnutia aj v politicky citlivých tendroch. Na druhej strane by bolo minimálne správne a transparentné, aby kandidátov vyberala nezávislá komisia, v ktorej by mala opozícia svojho zástupcu, podobne ako aj odborná verejnosť. Takýto postup navrhovalo hnutie OĽaNO aj na výber šéfa Najvyššieho kontrolného úradu. Koalícia chce za každú cenu obsadiť miesto šéfa ÚVO, aby sama kontrovala vlastný biznis,“ uzavrela Remišová.

    Miroslav Hlivák sa však ku kritike Obyčajných ľudí nechcel vyjadriť.

    O post predsedu ÚVO sa uchádzali aj Helena Polónyi, Martin Hasay, Matej Sliška, Matúš Džuppa, Ingrid Šikulajová, Elena Sivová, Zita Táborská a Peter Kubovič. Dvaja poslední menovaní sa zúčastnili aj na prvom kole výberu. 

    Ani jeden z kandidátov, ktorí sa vtedy predstavili na verejnom vypočutí, však nezískal potrebný počet hlasov členov vlády. Úrad vlády preto vyhlásil opätovnú výzvu na prihlásenie kandidátov na predsedu ÚVO s termínom do konca júla.

    Autor: TASR, OS

    - Reklama -