Nebudem sa tlačiť, kde ma nechcú. Nevidíte maják ani breh, no plávať treba, konštatuje Bezák

    0
    Róbert Bezák (Autor: OS)

    Bývalý trnavský arcibiskup Róbert Bezák päť rokov po svojom odvolaní stratil nádej na vyriešenie svojej kauzy. Od septembra začína pôsobiť ako učiteľ na petržalskom Gymnáziu C. S. Lewisa. Viac sme o tom písali TU.

    „Nebudem sa tlačiť kamsi, kde ma nechcú,“ uviedol v rozhovore pre Denník N. „Ako keby som ostal vo veľkom oceáne. Nevidíte maják ani breh, no plávať treba,“ dodal. V cirkvi sa podľa neho mnoho vecí nepovie jasne, no od priateľa vie, že na februárovom stretnutí kardinálov vo Vatikáne schválili zapečatenie jeho prípadu na pol storočia.

    „Je to absolútne doživotie,“ reagoval. Slúžiť omše súkromne preňho však nie je riešením. „Necítim potrebu urobiť druhý krok, že hocičo sa stalo a ostalo nedoriešené, budem sa tváriť, že ma to nezaujíma, lebo za každú cenu chcem slúžiť svätú omšu pred ľuďmi. To sa nedá,“ myslí si.

    Skúsenosť, ktorú má po piatich rokoch, by však nevyčítal z kníh a vďaka nej považuje svoj život za pravdivejší. „Zvládnuť to a pokračovať, to je pre mňa veľká nová skúška,“ uviedol.

    „Ako keby niekto, kto už je hore, sa tej inštitúcie zmocnil a povedal, že pokiaľ nám tie pravidlá vyhovujú, sú dobré, a ak nevyhovujú, lebo nemôžeme podľa nich splniť svoj cieľ, tak ich odložíme bokom. Takto sa ísť nesmie,“ odpovedal na otázku o tom, čo vypovedá o cirkvi to, že sa nikdy nedozvedel dôvod svojho odvolania.

    K jeho podozreniam o financovaní cirkvi uviedol, že tí, ktorí to robili, považovali asi za správne to schovávať, nepovedať, koľko toho je a ako sa peniaze rozdeľujú. „Tá myšlienka, že oni majú právo to rozdeľovať bez vedomia ostatných, je veľmi silná. Silnejšia ako tá moja, že to treba ukázať. V tomto som nebol dobrý stratég,“ priznal budúci učiteľ.

    „Žijeme na Slovensku. Je to také jednoduché, jeden urobí službu tomu, ten tomu a v tomto kruhu sa nachádza hádam aj biskup, aj politik a dá sa povedať, že azda hocikto,“ pokračoval s tým, že žiadne dôkazy neostali, papier sa dá zničiť a napokon jemu ostal Čierny Peter, keďže nevie dokázať, čo hovoril.

    „V cirkvi sa k nám správajú, ako keby sme nemali právo na vedomosť. Musíme len počúvať a byť poslušní,“ uviedol ďalej Bezák, pričom tento stav ho bolí, pretože chce mať cirkev stále rád.

    Najviac ho trápi manipulácia a spôsoby, ktoré „nepatria na úroveň cirkvi“. Nevie však, čo by to mohlo zmeniť. „Možno musí prísť veľký škandál ako s pedofíliou. Dlho bolo ticho, potom sa ozvali obete. Či niekoho bude trápiť svedomie a časom sa prizná, že si niečo uhral bokom, neviem,“ priznal.

    „Nežijem s hnevom a vzdorom, nerobím nič proti ľuďom, o ktorých viem, že to spustili a nechceli ma v Trnave,“ uviedol v závere rozhovoru. „Nežijem však z toho, že im neodpustím,“ uzavrel. Ak tí, ktorí to spôsobili, priznajú, čo spôsobili, nemá problém im odpustiť, vopred odpúšťať však považuje za zbabelé.

    - Reklama -