KĽDR odpálila strelu, ktorá preletela ponad Japonsko. Ľudia sa museli v strachu schovávať

    0
    Štart medzikontinentálnej balistickej rakety Hwasong-14 na neznámom mieste na severozápade v Severnej Kórei (Autor: TASR)

    Obaja lídri spolu telefonovali po tom, ako Severná Kórea odpálila v noci nadnes balistickú strelu, ktorá preletela nad územím Japonska a dopadla do vôd severnej časti Tichého oceánu, zhruba 1180 kilometrov východne od severojaponského ostrova Hokkaido.

    Mimoriadne zasadanie OSN

    USA, Japonsko a Južná Kórea dnes zároveň požiadali Bezpečnostnú radu OSN v súvislosti s najnovšou raketovou skúškou o mimoriadne zasadnutie, ktoré by sa malo konať už v priebehu dnešného dňa, priblížila agentúra Reuters. 

    Juhokórejská armáda dnes informovala, že KĽDR odpálila balistickú raketu tesne pred 6.00 h miestneho času (23.00 h SELČ). Strela podľa nej preletela 2700 kilometrov a dosiahla maximálnu výšku okolo 550 kilometrov. Správu o strele KĽDR, ktorá preletela nad Japonskom, následne potvrdila japonská vláda aj americké ministerstvo obrany.

    Experti, na ktorých sa odvoláva Reuters, sa domnievajú, že bližšie nešpecifikovaná balistická strela by mohla byť strelou stredného doletu typu Hwasong-12. 

    Japonské úrady varovali obyvateľov cez mobil

    Podľa japonských úradov raketová skúška nespôsobila nijaké škody. Televízia NHK uviedla, že raketa sa rozpadla na tri časti. Japonské úrady zároveň obyvateľov Hokkaida pred ňou vopred varovali prostredníctvom upozornenia, ktoré sa im zobrazilo na mobilných telefónoch a v e-mailových schránkach. Upozornenie obyvateľov nabádalo, aby nevychádzali von, informovala agentúra AP.  

    Nad Japonskom naposledy preletela strela vypálená KĽDR v roku 2009, pripomenula agentúra DPA.

    Južná Kórea dnes v reakcii na najnovšiu raketovú skúšku KĽDR a demonštráciu svojej sily usporiadala ostré vojenské cvičenie štyroch stíhacích bombardérov F-15K, informovala agentúra Jonhap. Juhokórejská armáda dnes tiež zverejnila zábery vlastných raketových skúšok, ktoré údajne vykonala 24. augusta.

    K novej raketovej skúške došlo len necelé tri dni po tom, ako KĽDR vypálila do mora tri balistické rakety krátkeho doletu, a zároveň v čase, keď armády Južnej Kórey a USA uskutočňujú každoročné spoločné cvičenia na Kórejskom polostrove. Pchjongjang tieto manévre považuje za provokáciu. 

    Severná Kórea sa zároveň nedávno postarala o zvýšenie napätia v oblasti, keď v júli úspešne otestovala dve medzikontinentálne balistické rakety. Neskôr sa Pchjongjang začal vyhrážať, že by mohol odpáliť rakety aj na ostrov Guam, ktorý patrí Spojeným štátom.

    - Reklama -