Lídri štyroch krajín EÚ chcú zastaviť toky nelegálnej migrácie. Toto je ich riešenie

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: TASR)

    Vyjadrili tiež odhodlanie pokračovať v poskytovaní podpory líbyjskej pobrežnej stráži.

    Na dnešnom summite v Paríži venovanom riešeniu migračnej krízy sa zišli francúzsky prezident Emmanuel Macron, nemecká kancelárka Angela Merkelová, premiéri Španielska a Talianska Mariano Rajoy a Paolo Gentiloni s predstaviteľmi Líbye, Čadu a Nigeru. Francúzsky prezident pozval na parížsku schôdzku aj šéfku zahraničnej politiky EÚ Federicu Mogheriniovú.

    V súlade s návrhom schváleným na parížskom summite by mali na území Nigeru a Čadu vzniknúť v spolupráci s Úradom vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) tzv. hot-spoty – teda bezpečné miesta, kde by mala prebiehať identifikácia migrantov. V týchto ochranných centrách by sa mali vybrať “obzvlášť zraniteľní migranti”, ktorí by mohli legálne získať azyl v európskych krajinách. 

    “To zabráni tomu, aby ženy a muži podstupovali nesmierne riziká v extrémne nebezpečnej oblasti a neskôr v Stredomorí,” vysvetlil Emmanuel Macron.

    Súčasne budú prijaté bezpečnostné opatrenia s cieľom zabrániť ďalšiemu hromadeniu migrantov v Líbyi, kde sú utečenecké tábory už preplnené. 

    Podľa Macrona bude – v záujme vracania migrantov do krajín ich pôvodu – nevyhnutná spolupráca s každým zo štátov, ktoré sú súčasťou tranzitného koridoru migrantov z Afriky a Blízkeho východu smerom do Európy.

    Francúzsky prezident od svojho nástupu do funkcie navrhol už viacero iniciatív na obmedzenie prílivu prisťahovalcov do Francúzska a do Európy. Medzi ne patrí aj návrh na zriadenie hot-spotov v Nigeri a Čade, pričom sa rovnakým zámerom netají ani v prípade Líbye.

    - Reklama -