Podľa SMK bude mať koaličná kríza ťažko predvídateľné následky

    0
    Líder strany SMK József Menyhárt (Autor: Facebook, Magyar Közösség Pártja)

    Koaličná kríza, ktorá sa spočiatku odvíjala od polohovania partnerov, premeriavania si síl a udržiavania si ministerských kresiel, sa k dnešnému dňu podľa SMK zmenila na vážny konflikt partnerov, ktorý bude mať ťažko predvídateľné následky.

    Odvolanie ministra školstva považuje strana za potrebný krok, ale pretrvávajúca neistota môže dostať školy do ťažkej situácie. “Očakávame, že vládna koalícia postaví na čelo ministerstva odborníka, ktorý je zástancom vzdelávacích reforiem a podporuje školstvo národných komunít,” konštatovala RR. Korupčná kríza v rezorte podľa nej ďalej posilnila nedôveru ľudí voči politikom.

    Najdôležitejšou tohtoročnou úlohou pre SMK je, aby vo volebnom období 2017-2022 zabezpečila efektívne zastúpenie záujmov obyvateľov južného Slovenska v krajských zastupiteľstvách. “V novembrových krajských voľbách je naším cieľom pomôcť rozvoju našich regiónov silnými krajskými zastupiteľstvami,” píše sa v dnešnom vyhlásení RR.

    RR ďalej upozornila, že hoci nezamestnanosť na Slovensku dosahuje pozitívne rekordy a ekonomika krajiny prosperuje, nie je tento jav viditeľný v južných a juhovýchodných okresoch. “Preto vyzývame vládu SR, aby neodkladne urobila opatrenia, umožňujúce aj obyvateľom južných okresov pocítiť priaznivé vplyvy hospodárskeho rozvoja. Očakávame, že aj tam budú nasmerované investície, vytvárajúce nové pracovné miesta a žiadame, aby vláda v regióne modernizovala a rozširovala dopravnú infraštruktúru,” uvádza sa vo vyhlásení. Zároveň RR vyzýva vládu, aby vytvorila konkurencieschopné hospodárske podmienky pre slovenský agrárny sektor a potravinársky priemysel, a tak posilnila domácu produkciu kvalitných potravín a zabezpečila dôstojný život na vidieku. Vyľudnenie vidieka je výsledkom viac ako 20-ročnej nesprávnej agrárnej a potravinárskej politiky.

    RR SMK vo vyhlásení podporila iniciatívu Federálnej únie európskych národnostných menšín (FUEN). Zároveň pri príležitosti 60. výročia úmrtia Jánosa Esterházyho vzdala hold pamiatke politika. “Spomínajúc na 70. výročie výmeny obyvateľstva na základe Benešových dekrétov naďalej odsudzujeme princíp kolektívnej viny,” uvádza sa vo vyhlásení RR.

    - Reklama -