Kandidatúru Luntera na župana banskobystrického kraja podporí aj Most-Híd

    0
    Na snímke kandidát na post predsedu BBSK Ján Lunter (Autor: TASR)

    „Nemali sme ambíciu postaviť vlastného kandidáta, naším zámerom bola podpora najsilnejšieho demokratického protikandidáta Mariana Kotlebu,“ vyhlásil Nagy s tým, že jeho silu potvrdili aj výsledky prieskumov verejnej mienky.

    Podpredseda strany a splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Ábel Ravasz za mimoriadne dôležité kritérium pri rozhodovaní o podpore vhodného kandidáta označil Lunterov program s dôrazom na stratégiu v oblasti regionálneho rozvoja a menšinovej politiky.

    „Počas predchádzajúcich rokovaní sme nadobudli presvedčenie, že pán Lunter je kandidátom, ktorý vie posunúť dopredu i najmenej rozvinuté regióny stredného Slovenska. Rozumie potrebám aj národnostných menšín, je schopný zabezpečiť ich ochranu,“ konštatoval Ravasz.

    Predstavitelia Mosta-Híd si uvedomujú vážnosť situácie v tomto kraji a na krajskej, ale i na celoštátnej úrovni presadzujú zjednotenie všetkých strán vyznávajúcich základné princípy demokracie. Všetkých kandidátov vyzývajú preto na zodpovednosť.

    O podpore Luntera definitívne rozhodne sobotňajšia Republiková rada strany.

    Luntera tak bude podporovať už druhá koaličná strana. O podpore Smer-SD informoval podpredseda vlády a strany Peter Pellegrini vo štvrtok (24.8.) v Banskej Bystrici. Zároveň vyzval ostatných kandidátov, aby „zvážili, či chcú trieštiť sily, či sa im oplatí ísť do boja, alebo sa zachovajú štátnicky a tak, ako to potrebuje tento kraj“.

    „Ešte na začiatku kampane som povedal, že prijmem podporu každej demokratickej politickej strany, pokiaľ bude bez podmienok a stotožní sa s naším programom. So Smerom-SD sme neuzavreli žiadnu dohodu a jeho podpora nebola ničím podmienená. Bez ohľadu na osobné pocity a postoje voči strane Smer-SD oceňujem, že dodržala svoje slovo, verejne podporila najsilnejšieho kandidáta a významne tak prispela k tomu, aby sa sily kandidátov netrieštili v boji proti fašizmu v našom kraji,“ uviedol v stanovisku Lunter s tým, že naďalej zostáva nadstranícky a nezávislý kandidát.

    O funkciu predsedu BBSK sa doteraz uchádzajú 11 kandidáti. Sú nimi konateľ súkromnej firmy a poslanec mestského parlamentu spod Urpína Igor Kašper, politológ, poslanec Národnej rady SR za SaS a Mestského zastupiteľstva v Banskej Bystrici Martin Klus, ktorého podporujú aj OĽaNO-NOVA, KDH a OKS, ďalej historik, generálny riaditeľ banskobystrického Múzea SNP a mestský poslanec Stanislav Mičev, podnikateľ Ján Lunter, predseda Strany moderného Slovenska Milan Urbáni, exprimátor a niekdajší prezident Konfederácie odborových zväzov Ivan Saktor, prednosta Mestského úradu v Brezne, právnik Martin Juhaniak, primátor Rimavskej Soboty Jozef Šimko, starosta obce Mýtna v okrese Lučenec Pavel Greksa, krajský predseda Strany zelených, manažér Marek Mališ z Kriváňa v okrese Detva a rómsky aktivista Vojtech Kökény z Rimavskej Soboty, ktorý kandiduje za Stranu rómskej koalície.

    Či bude opäť kandidovať aj súčasný predseda kraja Marian Kotleba, (ĽSNS) oznámi v najbližších dňoch.

    - Reklama -