OĽaNO navrhuje zmeny pri povinnom dôchodkovom poistení opatrovateľov

    0
    Veronika Remišová a Igor Matovič z hnutia OĽaNO (Autor: ReproFoto: Facebook/OĽaNO)

    „Napriek tomu, že sa situácia opatrovanej osoby nemení nadobudnutím veku 18 rokov, sociálna poisťovňa opatrovateľa bez vyzvania odhlási z povinného dôchodkového poistenia, pretože už nie je poistený z titulu starostlivosti o dieťa,” priblížila poslankyňa NR SR Soňa Gaborčáková (OĽaNO-NOVA). Poisťovňa podľa jej slov neinformuje takého opatrovateľa, že ho odhlásila, ale zároveň ho opäť neinformuje o skutočnosti, že pokiaľ sa mu situácia nezmenila, má z titulu poberania príspevku na opatrovanie alebo príspevku na osobnú asistenciu nárok na povinné dôchodkové poistenie uhrádzané štátom, ale musí si podať prihlášku.

    Cieľom novely zákona je tak zabezpečenie poistenia počas celej doby poberania príspevku na opatrovanie alebo trvania zmluvy fyzickým osobám, ktoré poberajú peňažný príspevok na opatrovanie alebo sú vykonávatelia osobnej asistencie v rozsahu aspoň 140 hodín mesačne. Podľa Gaborčákovej si štát neplní základné poradenstvo voči klientovi Sociálnej poisťovne, ktorým je domáci opatrovateľ alebo asistent, a ten potom stráca nárok na započítanie ušlých mesiacov alebo rokov do výpočtu starobného dôchodku alebo predčasného dôchodku.

    Po schválení novely zákona v parlamente sa podľa predkladateľov za obdobie potrebné na započítanie nároku na starobný dôchodok bude považovať aj obdobie pred nadobudnutím účinnosti zákona. Ten má uľahčiť situáciu opatrovateľom a asistentom v tom, že si nebudú musieť podávať prihlášku na povinné dôchodkové poistenie, pretože to urobia medzi sebou príslušné úrady práce a sociálna poisťovňa.

    - Reklama -