Môj sused moslim… Prieskum v európskych krajinách ukázal nálady, ktoré vítačov nepotešia

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Jedno má však päť spomínaných európskych krajín spoločné. V každej z nich existuje značne početná moslimská komunita. Napríklad v Nemecku žije podľa oficiálnych údajov takmer päť miliónov moslimov a tí tvoria približne šesť percent populácie. V Rakúsku žije podľa nedávno zverejnených štatistík asi 700 000 moslimov, čo predstavuje asi deväť percent populácie – zo sledovaných krajín teda pravdepodobne najviac.

    Ako uvádza rakúsky denník Kurier, štúdia hodnotí v jednotlivých krajinách schopnosť moslimov dorozumieť sa novým jazykom či ich pracovné uplatnenie na trhu. Konkrétne v Rakúsku predstavuje problém neznalosť nemčiny. Len 21 % moslimov hovorí po nemecky odmalička. Vo Francúzsku je to potom s francúzštinou takmer trikrát viac. Rakúsko zaostáva za Francúzskom aj v porovnaní s pomerom moslimov, ktorí opúšťajú vzdelávací systém ešte pred dovŕšením sedemnásteho roku veku.

    V Rakúsku končí v tomto veku so školou štyridsať percent moslimov, zatiaľ čo vo Francúzsku len jedenásť percent. Na ružiach ustlané nemajú moslimovia ani v súvislosti s ich pracovným uplatnením na trhu. V súčasnosti sú bez práce len tri percentá nemoslimov, ale v prípade moslimov je toto číslo takmer trojnásobné. Ešte horšie sú na tom moslimské ženy – z nich má prácu na plný úväzok len tretina. Ako naznačuje štúdia, hlavným dôvodom sú tradičné zvyklosti v moslimských rodinách, kde sa od žien neočakáva výrazná aktivita v pracovnom procese.

    Veľmi optimistické nie sú ani výsledky prieskumu, ktorý sleduje, do akej miery sa moslimovia pravidelne stýkajú s príslušníkmi ostatných náboženstiev. Vo Švajčiarsku kladne odpovedalo 87 % respondentov, ale v Rakúsku len 62 %, čo bolo najmenej zo všetkých piatich sledovaných krajín. Rakúšania majú potom k moslimom najnegatívnejší vzťah. Takmer tridsať percent Rakúšanov uviedlo, že by nechcelo mať moslimských susedov. Vo Francúzsku to bolo 14 % respondentov a v Nemecku 19 percent.

    Pokiaľ ide o vnímanie diskriminácie, najviac ju pociťujú moslimovia práve v Rakúsku. Takmer 70 % z nich uviedlo, že sa za posledný rok stretlo s nemiestnymi reakciami okolia v súvislosti s ich náboženstvom. Vo Švajčiarsku a v Nemecku pritom podobné negatívne skúsenosti priznala len tretina príslušníkov tamojších moslimských komunít.

    Celý text si môžete v nemčine prečítať TU.

    - Reklama -