Zásadný deň pre celé Slovensko. Predsedníctvo SNS má dať Dankovi mandát aj na odchod z koalície

    0
    Andrej Danko (Autor: TASR)

    V médiách sa objavila v pondelok informácia, že predseda SNS Andrej Danko požiadal svojich koaličných partnerov Smer-SD a Most-Híd o odloženie stredajšieho rokovania vlády dovtedy, kým nezasadne koaličná rada. Zároveň informoval, že jeho ministri na toto zasadnutie kabinetu neprídu. Aj to bol jeden z dôvodov, prečo ministri napokon na Úrad vlády SR neprišli, o mandáte pre premiéra na včerajšie stretnutie s francúzskym prezidentom, rakúskym a českým premiérom rozhodli hlasovaním na diaľku.

    Koaličná rada sa má pritom zísť v piatok 25. augusta. Mala by rokovať o riešení koaličnej krízy, do ktorej sa koalícia dostala po tom, ako predseda SNS vypovedal od septembra koaličnú zmluvu.

    Danko dostane mandát aj na odchod z vlády

    Dnes však zasadne predsedníctvo SNS. TASR to potvrdila riaditeľka kancelárie predsedu SNS Andreja Danka Zuzana Škopcová. Na rokovanie predsedníctva majú prísť dokonca ministri za SNS aj poslanci NR SR.

    Podľa informácií Hospodárskych novín má Danko dostať na rozšírenom predsedníctve mandát na to, aby intenzívne presadzoval požiadavky Slovenskej národnej strany. Zároveň by mal získať podporu aj na to, že ak koaliční partneri nebudú v piatok na spoločnom stretnutí ochotní o témach SNS diskutovať, národniari budú môcť vystúpiť z koalície.

    Štyri dni na premýšľanie

    Koalícia je už pritom dva týždne v kríze. Po prepuknutí kauzy rozdeľovania eurofondov na ministerstve školstva predseda SNS Andrej Danko vypovedal od septembra koaličnú zmluvu. Lídri Smeru-SD, SNS a Mosta-Híd sa následne stretli a zhodli, že voči ich vláde neexistuje alternatíva a majú záujem pokračovať ďalej.

    SNS cez médiá následne zverejnila požiadavky, lídri sa už na oficiálnom rokovaní nezišli. Oznámili však, že sa dohodli na príprave dodatku ku koaličnej zmluve. Dohoda mala byť aj na tom, že minister školstva Peter Plavčan má pre kauzu rozdeľovania eurofondov skončiť vo funkcii.

    Na odchod ho minulý týždeň vyzval premiér Robert Fico, šéf SNS Andrej Danko to akceptoval, hoci pôvodne hovoril o podraze. Potom si vzal štyri dni na premýšľanie, ako ďalej v koalícii a či vôbec pokračovať v politike.

    Autor: TASR, OS

    - Reklama -