Nepriateľom Západu nie je Rusko, ale radikálny islam, zaznelo z Francúzska

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: TASR)

    „Primárny záujem Západu a NATO by nemal spočívať v démonizovaní režimov, ktoré nemajú v obľube. Ako napríklad v prípade Putinovho Ruska, ktoré pritom nepredstavuje priamu vojenskú hrozbu. Mali by sme sa skôr sústrediť na ochranu našich hraníc a obyvateľstva,“ tvrdí del Valle s tým, že na to, aby to mohol Západ dosiahnuť, si musí definovať svojho nepriateľa. „Tým však nie je taký systém, ktorý len nesúhlasí s naším konceptom demokracie a ľudských práv.“

    Podľa francúzskeho spisovateľa možno ako „nepriateľa“ definovať predovšetkým toho, kto v krátkodobom a dlhodobom horizonte ohrozuje naše životy a životne dôležité záujmy. „Túto definíciu napĺňa radikálny islam, pretože jeho stúpenci sa snažia nahradiť spôsob života na Západe právom šaría. Saudská Arábia, Pakistan, Kuvajt a Katar hrajú dvojitú hru. Tvária sa ako naši ekonomickí spojenci, ale zároveň podporujú teroristov,“ pokračuje.

    „Je možné, že Rusko je nepriateľom Ukrajiny a ako hrozbu ho vnímajú napríklad Poliaci. Ale cieľom Ruska určite nie je zničiť židovsko-kresťanskú civilizáciu. Rusko, naopak, stojí na pravoslávnych a kresťanských pilieroch, ktoré sú v mnohom podobné hodnotám veriacich konzervatívcov. A takisto Moskva určite nemá v úmysle zaútočiť na Spojené štáty,“ konštatuje del Valle, ktorý sa vo svojich knihách a komentároch venuje práve radikálnemu islamu.

    Za ďalšiu geopolitickú chybu považuje spisovateľ to, že Západ sa sústredí len na teroristické skupiny, ale malú pozornosť venuje islamistickým hnutiam, ktoré svoju ideológiu šíria mierovou cestou. „Posielať vojakov do krajín Blízkeho východu je úplne zbytočné, keď sa radikálna islamistická ideológia voľne šíri v mešitách na Západe. A to dokonca s podporou našich vlád a multikultúrne zameraných neziskových organizácií,“ uvádza.

    „Ak budeme bezhranične tolerovať aj tých, ktorí sú absolútne netolerantní, a ak nebudeme pripravení hájiť našu tolerantnú spoločnosť voči neznášanlivosti, tolerancia bude zničená,“ cituje del Valle v závere svojho textu zo známej knihy filozofa Karla Poppera Otvorená spoločnosť a jej nepriatelia.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -