Aktivisti poškodili pomník sovietskych vojakov v Košiciach. Nepríčetné hovädá, prašiví recidivisti, hodnotí poslanec a požaduje exemplárny trest. Absolútna neúcta, suterén kultúry, dodáva analytik

    0
    Aktivisti Peter Kalmus a Ľuboš Lorenz poškodili pomník sovietskych vojakov v Košiciach (Autor: Facebook: Ľuboš Lorenz)
    Noc z 20. na 21. augusta 1968 si obyvatelia bývalého Československa dodnes pripomínajú ako čas, keď na územie suverénneho štátu vstúpili okupačné vojská. Toto výročie však Peter Kalmus využil na to, aby poškodil pamätník venovaný vojakom, ktorí padli koncom druhej svetovej vojny pri oslobodzovaní slovenského územia. Ide síce o pomník venovaný vojakom Sovietskej armády, ale nemá nič spoločné s okupáciou z roku 1968. 
     
    Kalmusa za poškodenie pomníka už trestne stíhajú, ale na jeho stranu sa postavilo viacero politikov aj občianskych aktivistov, ktorí vo vyhlásení tvrdia, že ho „šikanujú“ orgány činné v trestnom konaní. Na Kalmusovu stranu sa postavila napríklad poslankyňa NR SR Viera Dubačová, poslanec Peter Osuský (SaS) či organizátor hudobného festivalu Pohoda Michal Kaščák alebo viacero ľudí z OKS vrátane predsedu Ondreja Dostála. 

    Nepríčetné havädá

    Rovnako ako podpora jeho činu sa na Kalmusa zniesla aj masívna kritika, a to nielen zo strany politikov. Na sociálnej sieti Facebook sa proti ničeniu pomníka padlých sovietskych vojakov z čias konca druhej svetovej vojny v Košiciach postavil poslanec Smeru-SD Ľuboš Blaha. „Skupinka grázlov na čele s Lorenzom a Kalmusom verejne poškodila pomník našich osloboditeľov z Červenej armády. To je už len hrdinstvo, ničiť pamiatky,“ konštatuje Blaha v úvode. 
     
    Ďalšie riadky poslancovho statusu už nie sú také mierne a padajú tvrdé slová na adresu samozvaných bojovníkov proti komunistickým symbolom. 
     
    „Tieto nepríčetné hovädá si asi neuvedomujú, že znevažujú pamiatku sovietskych hrdinov, ktorí nás oslobodili od fašistov v druhej svetovej vojne. Nemusí sa im páčiť komunistická ideológia, ale tie pamätníky vyjadrujú úctu k osloboditeľom, nie ku komunizmu. Ak toto niekto nevie odlíšiť, tak je mentálne retardovaný,“ myslí si Blaha. 
     
    Smerák si kladie otázku, „prečo tento štát toleruje takéto flagrantné porušenie zákona“, pretože sa to môže vymknúť spod kontroly. „Ak si hocijaký blázon bude brať svoju predstavu o spravodlivosti do vlastných rúk, tak čochvíľa začnú po Slovensku chodiť náckovia, budú ničiť pamätníky SNP a tváriť sa, že vlastne bojujú proti komunizmu. A pomýlená liberálna tlač im ešte bude tlieskať. Verím, že Lorenz a Kalmus budú prísne potrestaní. Ako poslední prašiví recidivisti. Exemplárne,“ dúfa poslanec Blaha. 
     
    Na sociálnej sieti sa k veci vyjadril aj exminister vnútra a niekdajší dlhoročný poslanec národnej rady za kresťanských demokratov Vladimír Palko. Ten na svojom facebookovom profile konštatuje, že strhnutie kosáku a kladiva z pomníka v Košiciach nebolo dobré.  
     
    Palko pripomína, že sa tu bijú dva rôzne princípy. Na jednej strane pripúšťa, že komunistické symboly na verejnosti byť nemajú, ale na druhej strane pripomína aj fakt, že kosák skrížený s kladivom v tomto prípade na pomníku nevystupovali ako propagácia komunizmu. 
     
    „Tí vojaci bojovali a umierali pod bojovými zástavami, na ktorých tie symboly proste boli. S tým sa už nič nedá urobiť. Nech to ostane problém Rusov, ale nerobme z toho náš problém,“ píše bývalý šéf ministerstva vnútra. 
     
    Ďalšia vec, ktorú Palko týmto bojovníkom proti symbolom komunizmu vyčíta, je to, že mŕtvi majú odpočívať v pokoji. „Piete rozumie každé náboženstvo a civilizácia. Ten pokoj bol narušený. Určite sa takéto veci nemajú robiť takto,“ konštatuje bývalý politik s tým, že tento čin nie je v súlade s pokojným priebehom novembrovej revolúcie. 

    Analytik bez servítky

    Veľmi tvrdo kritizoval čin antikomunistických aktivistov analytik Eduard Chmelár, ktorý sa v krátkej reakcii pre Parlamentné listy vyhol tomu, aby Kalmusa s Lorenzom nazval umelcami. V podstate súhlasil s tým, čo napísal Vladimír Palko, ale zvolil trochu tvrdší slovník. 
     
    „Absolútne grobiansky, vulgárny, hulvátsky prejav, ktorý nemá nič spoločné s umením. Toto demolačné duo (Kalmus, Lorenz) postupuje spôsobom, ktorý je urážkou všetkých, ktorí padli v boji za slobodu našej vlasti. Treba si uvedomiť, že ten pomník nemá nič spoločné s 21. augustom.“ 
     
    Chmelár pripomína ešte jednu závažnú vec, ktorá súvisí s dvadsiatym prvým augustom. „Tí ľudia, ktorí tu bojovali v rokoch 1944 – 1945, nemajú nič spoločné s 21. augustom, a navyše je to o to trápnejšie, že včera bolo nielen 49. výročie invázie vojsk Varšavskej zmluvy, ale aj 75. výročie začiatku bitky o Stalingrad, čiže to je absolútna neúcta, suterén kultúry a nie umenie a už s tým jednoducho treba prestať,“ povedal analytik pre PL. 
     
    Čin Petra Kalmusa v Košiciach prirovnal Eduard Chmelár k tomu, keď vagabundi ničia židovské cintoríny. „Pretože toto sú tiež obete druhej svetovej vojny. Boli to vojaci, ktorí padli za našu slobodu a naozaj nemajú nič spoločné s okupáciou,“ uzavrel Chmelár. 
     
    Portál Postoj v tejto veci ešte pripomína, že to bol práve Kalmus spolu so svojím kamarátom a umeleckým kolegom Ľubošom Lorenzom, kto pomaľoval Biľakov pomník červenou farbou, a Denník N tento ich čin pred dvomi rokmi označil za „gesto dvoch umelcov“ a „kultúrnu udalosť roka“. Aj toto „gesto“ vtedy rozpútalo živú spoločenskú debatu o vhodnosti takéhoto boja proti komunistickým symbolom.
     
    - Reklama -