Danko zaplatí tisícky eur za mimoriadne vlaky na šaštínsku púť

    0
    Predseda NR SR Andrej Danko (Autor: TASR)
    “Ja som sa prihlásil, dohodol cez biskupský úrad a celé to zafinancujem. Keď to platili komunisti, je neuveriteľné, že to nevieme zaplatiť my. Radšej to zaplatím z vlastných zdrojov. Nie je to trápne, keď musíme takéto veci riešiť a vybavovať?” pýtal sa. Danko nechce ďalšie rozbroje v koalícii, preto povedal, aby vlaky objednali a on ich zaplatí.
     
    “Vlaky budú vypravené, boli sme oslovení Farnosťou Šaštín-Stráže, ktorá si nakoniec tieto mimoriadne vlaky od nás objednáva,” uviedol riaditeľ komunikačného odboru a hovorca Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) Tomáš Kováč s tým, že ZSSK pôvodne neplánovala tento rok vlaky vypraviť, keďže nedošlo k ich objednaniu zo strany Ministerstva dopravy a výstavby SR.
     
    Podľa predbežného návrhu ZSSK by mal prvý z vlakov vyraziť o 5.35 h z Prievidze a pokračovať po trase Topoľčany – Zbehy – Leopoldov – Trnava – Šaštín-Stráže a späť. K tomuto vlaku bude vedený prípojný vlak z Nitry do Zbehov. Druhý z vlakov by mal byť podľa predbežného návrhu vypravený o 6.15 h zo Zlatých Moraviec a pokračovať po trase Nové Zámky – Galanta – Trnava – Šaštín-Stráže a späť. Ako TASR informoval riaditeľ úradu Bratislavskej arcidiecézy Tibor Hajdu, náklady na vypravenie mimoriadnych vlakov sú približne 12.000 eur. “Ohlásili sa viaceré osoby, ktoré sú ochotné prispieť na uhradenie týchto nákladov,” dodal Hajdu.
     
    Celonárodná púť k patrónke Slovenska – Sedembolestnej Panne Márii sa oficiálne koná od roku 1732. Podľa údajov na stránke bazilika.sk do Šaštína-Stráží počas púte každoročne zavíta približne 20.000 veriacich, pričom v jubilejnom roku 2014 ich prišlo 50.000. Vyvrcholením púte je sviatok patrónky Slovenska, ktorý pripadá na 15. septembra.
     
    - Reklama -