Koaličná kríza vznikla z nedôvery, karty totiž v pozadí miešajú rôzni hráči, prezradil Bugár

    0
    Predseda Most-Híd Béla Bugár (Autor: TASR)

    V politike je desiatky rokov a súčasná vláda je už štvrtá, ktorej je súčasťou. Béla Bugár spomína na vyhrotenú situáciu pri odvolávaní Vladimíra Mečiara aj ťažký pád vlády Ivety Radičovej. Napriek tomu hovorí o súčasnej vládnej koalícii ako o jednej z najkomplikovanejších, aké zažil. Ľudia zo SNS sa totiž podľa neho boja opakovania éry Jána Slotu a Smer zase vždy stál na opačnej strane barikády ako bugárovci. Najdôležitejšie je preto podľa lídra vládneho Most-Híd obnoviť v koalícii dôveru.

    Koaličná kríza, ktorá sa začala, keď Danko za SNS vypovedal koaličnú zmluvu, podľa Bugára zatiaľ definitívne zažehnaná nie je. Urobil sa však už veľký krok, aby sa mohlo pokračovať, myslí si. Súčasné napätie vzniklo podľa neho najmä z nedôvery, pretože v hre sú rôzni hráči, ktorí v pozadí miešajú karty a donášajú informácie z „dobre informovaných zdrojov“, vyjadril sa pre denník Nový Čas.

    Mladý neznamená zlý

    Andrej Danko je podľa Bugára čerstvá krv, ktorá do politiky doniesla niečo, čo ju oživí. „To, že je niekto mladý v politike, ešte neznamená, že musí byť aj zlý. Problémom pána Danka je, že sa snaží byť ku každému priateľský, a keď prvýkrát zažije sklamanie, tak ho to bolí,“ vyjadril sa Bugár. Predseda SNS zároveň podľa jeho slov dostáva množstvo informácií, z ktorých urobiť dobrý úsudok je niekedy dosť ťažké.

    Hlavným aktérom kauzy, ktorá rozhádala koalíciu, bol minister školstva a nominant SNS Peter Plavčan, ktorý minulý týždeň odišiel z funkcie po tom, ako ho premiér Robert Fico navrhol odvolať. Vážnym kauzám pritom v minulosti čelili aj ministri Smeru ako Robert Kaliňák či Ján Richter. Ani jedného z nich však Fico odvolať nenavrhol. Čo hovorí Bugár na takýto premiérov dvojaký meter? Podľa neho ide o kauzy minulosti. „Od začiatku tvrdím, že musíme riešiť kauzy našej vlády. Minulé veci riešiť nemôžeme, lebo už nebudeme vládnuť, ale len sa vracať do minulosti,“ zhrnul.

     

    - Reklama -