Gruzínsko požiadalo Ukrajinu o vydanie exprezidenta Michaila Saakašviliho

    0
    Michail Saakašvili (Autor: TASR)

    Prokuratúra podľa vlastného vyjadrenia v tejto záležitosti úzko spolupracuje s Kyjevom. Gruzínska ministerka spravodlivosti Tea Culukianiová koncom júla vyhlásila, že je pripravená požadovať Saakašviliho vydanie z akejkoľvek krajiny, kde sa exprezident rozhodne zostať po strate svojho ukrajinského občianstva.

    Saakašvili nedávno avizoval, že 10. septembra sa vracia na Ukrajinu. Saakašvili bol dvojnásobným gruzínskym prezidentom v rokoch 2004-2013.

    Dva dni pred vypršaním svojho mandátu opustil krajinu, pričom v úrade ho nahradil Giorgi Margvelašvili. Saakašvili v rokoch 2015-2016 slúžil ako gubernátor Odeskej oblasti na Ukrajine.

    V máji 2015 Saakašvilimu udelili ukrajinské občianstvo, čím prišiel o to gruzínske. Ešte predtým sa však stal poradcom ukrajinského prezidenta Petra Porošenka. Neskôr oznámil ukončenie tejto spolupráce a založenie novej politickej strany s cieľom usporiadať predčasné voľby.

    Štátny migračný úrad v Kyjeve 26. júla 2017 informoval, že ukrajinský prezident Petro Porošenko odobral štátne občianstvo Michailovi Saakašvilimu, čomu predchádzalo získanie nešpecifikovaných dokumentov z Gruzínska.

    Gruzínske orgány požadujú vydanie Saakašviliho do vlasti, aby čelil obvineniam v súvislosti so zásahmi proti demonštrantom a jednej zo súkromných televíznych staníc v období, keď bol vo funkcii hlavy štátu.

    - Reklama -