VIDEO, FOTO Po útoku v Barcelone ďalší teror v Španielsku. Polícia útočníkov zastrelila. Včerajšia dráma v srdci Katalánska má 14 mŕtvych a okolo sto zranených

    0
    Barcelona po teroristickom útoku (Autor: TASR)

    Katalánsky činiteľ citovaný agentúrou AP okrem toho informoval, že na počesť obetí barcelonského útoku vyhlásili trojdňové obdobie smútku. 

    K útoku sa prostredníctvom džihádistom blízkej agentúry Amák prihlásila extrémistická organizácia Islamský štát (IS).

    Bezpečnostné zložky zadržali dvoch podozrivých – jedného španielskeho občana zo severoafrickej enklávy Melilla a jedného Maročana. Ani jeden z nich však nebol vodičom dodávky, ktorá vrážala do ľudí na turistami vyhľadávanej ulici La Rambla, uviedol vysokopostavený policajný predstaviteľ. 

    Podľa jeho slov išlo jednoznačne o teroristický útok, ktorého cieľom bolo usmrtiť čo najviac ľudí. Štvrtková udalosť podľa neho súvisela s výbuchom, pri ktorom v stredu zahynula jedna osoba. 

    Štvrtkový teroristický útok v Barcelone mohol súvisieť s výbuchom, ku ktorému došlo v stredu večer v meste Alcanar v katalánskej provincii Tarragona. Uviedol to vysokopostavený predstaviteľ katalánskej polície, ktoré citovala agentúra AP.

    Stredajší výbuch v Alcanare, nachádzajúcom sa približne 200 kilometrov južne od Barcelony, zničil jeden z miestnych domov. O život prišla jedna osoba a viaceré ďalšie utrpeli zranenia. Polícia sa pôvodne predpokladala, že tam došlo k výbuchu plynu.  

    Zdroj: YouTube/ NBC News

    Zdroj: YouTube/ CNN

    Reakcia na teroristický útok? 

    Katalánski policajti zastrelili viacero predpokladaných teroristov počas operácie v pobrežnom meste Cambrils, nachádzajúcom sa približne 120 kilometrov južne od Barcelony. 

    Čo presne sa v meste udialo, nebolo bezprostredne známe, rovnako ani to, či to súviselo so štvrtkovým teroristickým útokom v Barcelone. Polícia však vyzvala obyvateľov Cambrilsu, aby nevychádzali na ulice.

    “Pracujeme s hypotézou, že udalosti v Cambrilse sú reakciou na teroristický útok. Zabili sme údajných páchateľov,” napísala katalánska polícia na svojom twitterovom účte. 

    Podľa novín El Mundo boli pri operácii v meste Cambrils zabití štyria ľudia, denník Vanguardia hovorí o piatich zabitých počas prestrelky, ku ktorej došlo v blízkosti miestneho prístavu.  

    Podľa španielskej verejnoprávnej televízie RTVE polícia zaútočila na osoby, ktoré podozrievala z príprav teroristickej akcie v Cambrilse, ktorá sa mala uskutočniť len niekoľko hodín po útoku v Barcelone. 

    Podozriví mohli mať podľa RTVE na sebe vesty s výbušninami a údajne sa im podarilo zraniť sedem ľudí, dvoch z toho vážne. 

    Útočníci udreli aj druhýkrát

    V katalánskom meste Cambrils došlo v noci nadnes k podobnému útoku autom ako vo štvrtok v Barcelone. Katalánska polícia predpokladá, že oba útoky spolu súvisia, informovala televízia Sky News.

    V Cambrilse, vzdialenom približne 100 kilometrov južne od Barcelony, útočník vrazil autom do chodcov. Zranených bolo šesť civilistov a jeden policajt.

    Katalánska polícia počas operácie v meste Cambrils zastrelila piatich predpokladaných teroristov: štyria boli zabití priamo na mieste činu. Piaty podozrivý utrpel zranenia a bol zatknutý, neskôr však na následky zranení zomrel. Situácia v meste je už podľa polície pod kontrolou. 

    Policajní pyrotechnici po likvidácii teroristov uskutočnili v Cambrilse viacero kontrolovaných explózií. Podľa zatiaľ nepotvrdených správ mohli mať údajní teroristi na sebe vesty s výbušninami.  

    Polícia počas protiteroristickej operácie vyzvala miestnych obyvateľov, aby nevychádzali na ulice, na ktorých sa ozývala streľba a húkanie sirén.

    Vyšetrovatelia sa domnievajú, že útoky v Barcelone a Cambrilse spolu súvisia, rovnako ako výbuch, ku ktorému došlo v stredu večer v inom katalánskom meste Alcanar. 
     

    Vyšetrovatelia neuviedli, čo presne sa v Cambrilse stalo

    Piati predpokladaní teroristi, ktorých v noci nadnes zastrelili v katalánskom meste Cambrils, mali na sebe pásy s výbušninami. Oznámila to miestna polícia, ktorá útočníkov zabila a výbušniny zneškodnila. 

    Vyšetrovatelia neuviedli, čo presne sa v Cambrilse, vzdialenom približne 100 kilometrov južne od Barcelony, stalo. Podľa správ miestnych médií sa útočníci v aute A3 pokúsili ujsť policajtom, ktorí ich chceli skontrolovať; následne vrazili do policajného auta a do chodcov. 

    Počas naháňačky sa vozidlo s útočníkmi prevrátilo a policajti ich zastrelili pri pokuse o útek. Štyria boli zabití priamo na mieste činu. Piaty podozrivý utrpel zranenia a bol zadržaný, neskôr však na následky zranení zomrel. 

    Situácia v meste je už podľa polície pod kontrolou. Pyrotechnici potom zlikvidovali výbušniny prostredníctvom kontrolovaných explózií.

    Miestne médiá informovali o siedmich zranených: šiestich civilistoch a jednom policajtovi. Polícia hovorí o šiestich zranených (vrátane jedného policajta), z ktorých dvaja sú vo vážnom stave.

    Polícia počas protiteroristickej operácie vyzvala miestnych obyvateľov, aby nevychádzali na ulice, na ktorých sa ozývala streľba a húkanie sirén.

    Vyšetrovatelia sa domnievajú, že útoky v Barcelone a Cambrilse spolu súvisia, rovnako ako výbuch, ku ktorému došlo v stredu večer v inom katalánskom meste Alcanar. V Alcanare prišla o život jedna osoba a viaceré ďalšie utrpeli zranenia. Polícia pôvodne predpokladala, že tam došlo k výbuchu plynu.

    - Reklama -